Ekonomické informace 29. 8. 2002

Čeští ekonomové v posledních dnech diskutují především o tom, co vláda chystá v oblasti daní. Zatím je téměř jisté to, že se zvýší spotřební daně z pohonných hmot, cigaret a alkoholu. Kabinet také předpokládá, že více zdaní lidi s vyššími příjmy. Tento krok by ale podle mnohých ekonomů měl spíše nepříznivý dopad, protože by podporoval růst šedé ekonomiky a snahu švindlovat při odvodu daní.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Rozpočtové rezervy zbývá ještě jedna a půl miliardy korun na nejnutnější úhradu povodňových škod. Peníze rozdělí ministerstvo financí jednotlivým resortům. Ty do 15. září musí předložit své požadavky. Už teď je jasné, že z této sumy dostane 63 miliony Český statistický úřad. Peníze potřebuje na obnovu výpočetní techniky, protože karlínská budova úřadu byla při záplavách ze dvou třetin poškozena. Podle předsedkyně úřadu Marie Bohaté teď budou statistici schopni bez problémů zpracovat výsledky podzimních komunálních a senátních voleb.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Bohatá: Peníze pro ČSÚ

Největší vášně mezi ekonomy vzbuzuje v posledních dnech záměr vlády vzít peníze na povodně z úpravy daní. Ekonomové zatím polemizují se stíny, protože vláda neřekla rozhodné slovo. Proto ani my nepoužíváme sloveso zvýšit. O balíku změn daňových zákonů kvůli úhradám škod po povodních se stále diskutuje v rámci vládní koalice. Včera zasedání vlády navštívil i prezident Václav Havel. Ten řekl, že na milionářskou daň - o níž se spekuluje - zatím nemá zcela jednoznačný názor.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Havel: Milionářská daň

Je téměř jisté, že se zvýší spotřební daně z pohonných hmot, cigaret a alkoholu a kabinet také předpokládá, že více zdaní lidi s vyššími příjmy. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky je na konkrétní podobu změn stále dost času, protože Poslanecká sněmovna by navržené novely měla projednat na své mimořádné schůzi 12. září.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Úprava daní

Zvýšení daní nejvyšší příjmové skupiny, nebo její rozdělení, přinese státnímu rozpočtu nepatrný příjem. Podle ekonomů by měl spíše nepříznivý dopad, protože by podporoval růst šedé ekonomiky a snahu švindlovat při odvodu daní. Pokud by například hranice pro zvýšení daně byla na úrovni příjmu 900 tisíc korun příjmu ročně, pak by se růst dotkl méně než půl procenta zaměstnanců, takže by měl mizivý dopad na státní pokladnu. Stát by tak pouze lidi demotivoval a docílil by úniku mozků do zahraničí a dalších daňových podvodů. Spravedlivější by podle analytiků bylo například zvýšení daně z přidané hodnoty, spotřebních daní, nebo silniční daň. Zásadní je ale zlepšit kontrolu výběru daní.

V Polsku jdou na lepší výběr daní jinou cestou. Polská vláda chce vyhlásit amnestii pro neplatiče daní. Jak říká náš varšavský zpravodaj Pavel Novák, návrh příslušného zákona má ve zrychleném řízení projednat polský parlament.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Novák: Amnestie pro neplatiče daní

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme