Ekonomické informace 29. 9. 2004

Těžba ropy v Mexickém zálivu je ve srovnání se situací před hurikány stále o 30 procent nižší. Od doby, kdy ropné koncerny začaly omezovat produkci před příchodem hurikánu Ivan, uběhly už víc než dva týdny. Cena barelu americké ropy proto už přesáhla 50 dolarů. Na jejím zvýšení se podepsaly i nepokoje v Nigérii. Zdražila i severomořská ropa Brent na rekordních 46 dolarů 80 centů za barel.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

ropovod

ropovod

Podle analytik společnosti Colosseum Štěpána Pírka by se ale ani toto zdražení nemělo na tuzemských cenách pohonných hmot nemělo příliš projevit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Štěpán Pírko o zdražování benzínu

Krabička cigaret bude v příštím roce nejspíš o šest korun dražší kvůli zvýšení sazeb spotřební daně na tabákové výrobky. Návrh změn v příslušném zákoně dnes projedná vláda. Podle mluvčího ministerstva financí Marka Zemana to ale není poslední zdražení. Spotřební daně na tabák porostou i v dalších dvou letech, kdy se jejich úroveň srovná se zeměmi Evropské unie.

Přehrát

00:00 / 00:00

Marek Zeman o zdražování cigaret

Česko má šanci přivítat dalšího velkého investora. Postavení nového závodu na zpracování plechů z oceli u nás zvažují rakouské ocelárny Voestalpine. O umístění své továrny v České republice ale zatím nerozhodly, ve hře totiž zůstávají také oba naši sousedé - Polsko a Slovensko. Konečné slovo o umístění investice by mělo padnout v říjnu. Záležet bude hlavně na kvalitě dopravní infrastruktury a výši pobídek v rámci podpory zaostávajících regionů, uvedl ve vídeňském listu Der Standard generální ředitel oceláren Wolfgang Eder. Podle mluvčí agentury Czechinvest Jany Víškové máme v této oblasti co nabídnout.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Víšková o nabídce

Slovenské vládní koalici se ani na třetí pokus včera večer nepodařilo dohodnout na definitivní podobě návrhu státního rozpočtu na příští rok. Stále chybí peníze pro některé resorty. Slovenský rozpočet má být schodkový - deficit nejspíš dosáhne 64 miliard korun.

Největší evropský obchodní koncern má ekonomické problémy. Společnost KarstadtQuelle proto hodlá uzavřít stovky svých poboček, masivně propouštět a přesunout část své centrály do zahraničí. Jak dodává z Berlína náš zpravodaj David Šťáhlavský, o práci nejspíš přijde asi 8 a půl tisíce zaměstnanců, tedy dvakrát víc, než se zatím uvádělo.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Šťáhlavský o propouštění v KarstadtQuelle

Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme