Ekonomické informace 29. srpna 2007

Za naftu budeme platit víc. Povinné přidávání biosložky, které v Česku začne už tuto sobotu, ji může zdražit podle odhadů o 20 až 40 haléřů za litr. Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Vláda dnes projedná nařízení o dotacích na zalesňování zemědělské půdy. Je to součást programu rozvoje venkova, který schválil český kabinet i Evropská komise.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice na CNG

čerpací stanice na CNG | Foto: Petr Kološ | Zdroj: Český rozhlas

Za naftu budeme platit víc. Povinné přidávání biosložky, které v Česku začne už tuto sobotu, ji může zdražit podle odhadů o 20 až 40 haléřů za litr. Do nafty se bude přimíchávat metylester řepkového oleje. Ministerstvo zemědělství předpokládá, že za litr nafty zaplatíme asi o dvacetník víc. Redaktor Hospodářských novin Martin Mařík odhaduje růst ceny na desetihaléře.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Mařík: Růst cen nafty bude v řádech desetihaléřů

Školské odbory vyhlásily stávkovou pohotovost. Nelíbí se jim, že vláda nereaguje na jejich protesty proti snižování výdajů na školství. Odboráři jí předali v červnu petici s více než 64.000 podpisy. Kabinet však na ni dosud neodpověděl, přestože tak měl podle zákona učinit do 30 dnů. Pokračuje předseda školských odborářů František Dobšík.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Dobšík: Školské odbory vyhlašují stávkovou pohotovost

Z rozpočtového návrhu na příští rok vyplývá, že vysoké školy by měly přijít o miliardu korun, kterou letos získaly na financování stoupajícího počtu studentů.

Vláda dnes projedná nařízení o dotacích na zalesňování zemědělské půdy. Je to součást programu rozvoje venkova, který schválil český kabinet i Evropská komise. Stát bude v rámci nového nařízení poskytovat tři druhy dotací - na zalesnění zemědělského pozemku, na péči o lesní porost a na náhradu za ukončení zemědělské výroby na pozemku. Podrobnosti dodává David Kuna z ministerstva zemědělství.

Přehrát

00:00 / 00:00

David Kuna: Stát chce dávat dotace na zalesňování zemědělské půdy

Prodloužení trasy metra A do Ruzyně chce pražský magistrát financovat z peněz Evropské unie. U trasy D chce prověřit možnost realizace pomocí soukromých zdrojů. Uvedl to radní Radovan Šteiner. Náklady na každou trasu se odhadují na zhruba 40 miliard korun. Vlaky by jimi měly projíždět od roku 2018.

Na české burze přibude nový titul. Největší středoevropská síť autobazarů AAA Auto uvede své akcie na burzy v Praze a Budapešti. Transakce by se mohla uskutečnit už v září. Objem emise by se měl pohybovat kolem 40 milionů eur, tedy zhruba 1,1 miliardy korun. Jde o první letošní primární úpis akcií na pražské burze.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme