Ekonomické informace 3. 1. 2002

Zavádění eura má za sebou téměř dokonale hladký start, víte ale, kolik celá operace stála? Dozvíte se také, že pražská burza chystá letos přísnější rozlišování obchodů s cennými papíry. V Plzeňském kraji vznikl zajímavý projekt, který má vyřešit nedostatek strojírenských odborníků v českých firmách způsobený útlumem učňovského školství.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

euro

euro | Foto: Evropská komise

Ministerstvo financí je zavaleno dotazy nájemníků i majitelů domů. Ministerstvo chce proto připomenout, že se v zásadě nemění výše nájemného v bytech s regulovaným nájemným. Upozorňuje, že v případě sjednání vyššího nájemného, než připouští cenový výměr, by došlo k porušení cenových předpisů. A za to může být uložena pokuta.

Pražská burza bude letos přísněji rozlišovat obchody s cennými papíry. Chce tím dosáhnout vyšší přehlednosti v tom, co jsou skutečné obchody uzavřené na burze a co jsou obchody dohodnuté jinde a jen na burze registrované. Novou strukturu trhu s cennými papíry popsal zástupce generálního tajemníka Pražské burzy Vladimír Ezr.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Ezr: Nová struktura trhu s cennými papíry

Zavádění eura má za sebou téměř dokonale hladký start. První pracovní den v novém roce pod vlajkou nové měny neprovázely žádné větší problémy. Aby ne. Vždyť celá operace bude stát minimálně sto miliard eur. Jak zjistil náš bruselský zpravodaj Milan Fridirich, může to ale být i mnohem více.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Zavádění eura

To, co mnozí před pár lety prorokovali, se dnes začíná plnit. Už zase nejsou lidi. Nedostatek strojírenských odborníků, způsobený absencí učňovského školství v devadesátých letech, dnes pociťuje stále více firem. Jsou mezi nimi zahraniční investoři, ale i tradiční české podniky. Jak dodává Jana Mertová, v Plzeňském kraji proto vznikl projekt podpory a renesance učňovského školství.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Mertová: Projekt podpory učňovského školství

Strojní profese se díky zvýšené poptávce stávají poměrně lukrativním zaměstnáním. Například kovoobráběč absolvent po tříměsíčním zapracování dostane ve Škodě Holding v průměru až patnáct tisíc korun měsíčně, zkušený pracovník ve stejném oboru může dosáhnout platu okolo 25 tisíc korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme