Ekonomické informace 3. 1. 2003

Řada domácích firem využila možnosti vybrat si od letošního roku jiného dodavatele elektřiny. Na 60 milionů korun odhadují své loňské ztráty naši pěstitelé jablek. Na pražské burze bude tento rok obchodovat méně společností než vloni. Na konci roku 2002 burzu opustily firmy BBG Finance, Conseq Finance nebo Fond národního majetku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrické vedení

elektrické vedení

Řada domácích firem využila možnosti vybrat si od letošního roku jiného dodavatele elektřiny. Důvodem byly především levnější ceny, ale i výhodnější obchodní podmínky. Vystřídat dodavatele se rozhodly například OKD, Philip Morris, Třinecké železárny, Pivovar Radegast, a Velké Popovice.

Na druhou stranu letos zřejmě bez problémů se dohodla elektrárenská společnost ČEZ na odběru hnědého uhlí s americkou Appian Group, která vlastní Mosteckou uhelnou. Podle mluvčího Appian Group Matěje Štětky nakoupí ČEZ pro své tepelné elektrárny přes 8 miliónů tun uhlí. To je ovšem o 6,5 procenta méně než v loňském roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Štětka: Uhlí pro ČEZ

Centrální bance v posledním prosincovém týdnu narostla její aktiva a pasiva. Celková bilance tak během týdne vzrostla o 6 miliard. Na straně aktiv se nejvíce zvýšily pohledávky vůči zahraničí v cizích měnách. Jak vysvětlila mluvčí centrální banky Alice Frišaufová, zvýšená emise oběživa zase přidala na straně pasiv.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Frišaufová: Bilance ČNB

Nejzdravější prý je jíst to, co vyrostlo v naší vlastní zemi. Této poučce se zřejmě trpce usmívají naši pěstitelé jablek. Loni jim odbytové možnosti hodně zkomplikovaly masivní dovozy jablek z Polska. Naši severní sousedé totiž u nás prodávali jablka za 5,50 za kilogram. Tím vytlačili i dotovanou produkci Evropské unie. Šéf Ovocnářské unie České republiky Jaroslav Muška vyčíslil ztrátu našich pěstitelů takto.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Muška: Ztráty pěstitelů jablek

Naši sadaři mají připraveno pro domácí trh do příští sklizně ještě 50 tisíc tun jablek.

Na pražské burze bude tento rok obchodovat méně společností než vloni. Na konci roku 2002 burzu opustily firmy BBG Finance, Conseq Finance, Fond národního majetku a pražská pobočka Všeobecné úverové banky. Jak nám řekl zástupce generálního tajemníka burzy Vladimír Ezr, naopak novým členem se stala Česká konsolidační agentura.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Ezr: BCP

A ještě perličku - spíše politickou. František Beneš z poslaneckého klubu Komunistické strany Čech a Moravy navrhuje, aby nájemné vedle nákladů na stavbu domu, jeho rekonstrukci a modernizaci zahrnovalo i oprávněný zisk pro vlastníka domu. Představuje si, že roční zisk majitele bude o půl procentního bodu vyšší než úroveň úrokových sazeb České národní banky v době uzavření nájemní smlouvy. Snaží se zřejmě rychle prosadit zájmy vlastníků domů, než se přiblíží další volby.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme