Ekonomické informace 3. 1. 2005

České ekonomice se má letos dařit lépe než loni. Ekonomové počítají s růstem hrubého domácího produktu kolem čtyř procent. Inflace má být letos stejná, ale spíše nižší loni. Zdraží však elektřina, plyn, teplo i voda, v řadě měst se zvýší jízdné v městské dopravě. Burza cenných papírů Praha dnes obnoví obchody s cennými papíry. Loni vydělala investorům nejvíc ve své historii. Celkový výstav domácích pivovarů za loňský rok bude asi o půl procenta vyšší ve srovnání s předchozím rokem, kdy pivovary vyrobily 18 a půl milionu hektolitrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

České ekonomice se má letos dařit lépe než loni. Ekonomové počítají s růstem hrubého domácího produktu kolem čtyř procent. Ve srovnání se západní Evropou je to hodně, ekonomiky řady nových členských zemí Evropské unie ale zvyšují svou výkonnost rychleji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Na jeden z důvodů upozorňuje ekonom Petr Zahradník z České spořitelny.

Inflace má být letos stejná, ale spíše nižší loni. Zdraží však elektřina, plyn, teplo i voda, v řadě měst se zvýší jízdné v městské dopravě. Vyšší poplatky zavádějí některé banky. Komerční banka zdraží třeba telefonní a internetové bankovnictví i vedení balíčků služeb. O korunu také zvýší částku za výběr peněz z bankomatu. U Raiffeisenbank si připlatíte pět korun za poslání peněz u přepážek. Za služby u přepážek a internetové bankovnictví dáte víc i v Živnostenské bance. Ta navíc od dubna zavádí poplatky za výběr z bankomatů. K tomu její mluvčí Ivo Polišenský dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivo Polišenský o poplatcích

Burza cenných papírů Praha dnes obnoví obchody s cennými papíry. Loni vydělala investorům nejvíc ve své historii. Reprezentativní index PX 50 posílil o rekordních 55 procenta na nynějších 1032 bodů a zařadil se mezi nejvýkonnější na světě. Vyplatil se jim hlavně nákup elektrárenské firmy ČEZ, jejíž akcie rozmnožily loni investovaných 100 000 korun na 234 000 korun. Obchodníci se shodují v tom, že k růstu akcií přispěl zejména vstup Česka mezi vyspělé státy Evropské unie. Fond národního majetku dnes začne potenciálním zájemcům o koupi 51procent státu v Českém Telecomu rozesílat informační memorandum. Na jeho základě pak budou moci uchazeči podávat předběžné nabídky.

Celkový výstav domácích pivovarů za loňský rok bude asi o půl procenta vyšší ve srovnání s předchozím rokem, kdy pivovary vyrobily 18 a půl milionu hektolitrů. Podle předsedy Českého svazu pivovarů a sladoven Jana Veselého se export našeho piva loni zvýšil na rekordní 2 miliony 400 tisíc hektolitrů, což je o 12 procent více než v roce 23003.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jan Veselý o exportu piva

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme