Ekonomické informace 3. 10. 2001

Dnes se určitě vyplatí nakupovat evropské měny. Harvardský průmyslový holding začal vykupovat své vlastní akcie. Česká republika by mohla na konci října uzavřít kapitolu volný pohyb osob. Dalším předvstupním opatření je novela zákona o spotřebních daních. Vláda dnes také možná rozhodne o dalším pokračování revitalizace vybraných firem.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dnes se určitě vyplatí nakupovat evropské měny. Česká koruna se totiž dostala na historicky nejsilnější úroveň proti euru. Včerejší obchodování totiž podle Jana Boháče z Československé obchodní banky ukončila při kursu 33 koruny a jednašedesát haléřů za Euro.

Dealer Československé obchodní banky tak připomněl, že centrální banka definitvně posvětila prodej Komerční banky tím že udělila souhlas francouzské Société Générale souhlas se získáním akcií tohoto peněžního ústavu. Podle mluvčí centrální banky Alice Frišaufové získávají Francouzi více než 50-ti procentní podíl v Komerční bance.

Harvardský průmyslový holding začal vykupovat své vlastní akcie. Ovšem Komise pro cenné papíry označila odkup za nelegální, protože stále platí zákaz pro převod akcií holdingu. Jak upozornila mluvčí Komise Radka Procházková, není vyloučeno, že akcionáři budou muset peníze za prodej vrátit.

Česká republika by mohla na konci října uzavřít kapitolu volný pohyb osob. Umožňuje jí to kompromisní návrh Evropské unie, který dává Česku možnost lepší ochrany pracovního trhu, než se původně navrhovalo. Navíc, jak podotýká náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich, čeští vyjednavači v této oblasti uspěli lépe než například Maďaři nebo Slováci, kteří s touto kapitolou více spěchali.

Dalším předvstupním opatření je novela zákona o spotřebních daních. Její návrh dnes projedná vláda. Podle mluvčí ministerstva Jany Vargové je to poslední změna tohoto zákona, která ještě zbývá, aby naše předpisy v této oblasti byly zcela přizpůsobeny Evropské unii. Zákon začne platit až po našem vstupu do společenství.

Vláda dnes také možná rozhodne o dalším pokračování revitalizace vybraných firem. O oživování podníků by se nově měla starat třináctičlenná investiční rada složená ze zástupců ministerstev, Fondu národního majetku, České konsolidační agentury a Svazu průmyslu. Revitalizace podle Jana Brandejse z tiskového odboru ministerstva průmyslu probíhat v rámci programů Rozvaha a Exit.

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme