Ekonomické informace 3. 10. 2003

Dražší ropa zatím ceny benzinu u nás nezvedá. Ropa během dvou týdnů podražila o více než osm procent kvůli snížení těžebních limitů, o kterém rozhodla organizace zemí vyvážejících ropu. Pohonné hmoty u nás ale naopak mírně zlevnily na současnou úroveň 24 korun a 40 haléřů za litr naturalu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

čerpací stanice

čerpací stanice | Foto: Jan Rosenauer
Přehrát

00:00 / 00:00

K. Bednář: Ceny benzínu

Vysvětluje Kamil Bednář ze společnosti Colloseum.

Domácí produkce ryb by se letos měla podle odhadu ministerstva zemědělství pohybovat na úrovni předcházejících let, tedy kolem 19,5 tisíce tun. Rybářství, která začínají v těchto dnech s výlovem, předpokládají, že ceny by měly zůstat na úrovni loňského roku, případně se jen nepatrně zvýšit. Češi zkonzumují kolem kilogramu sladkovodních ryb na hlavu ročně.

V Moravskoslezském kraji chce investovat stále více společností. Roste tu nejen počet zájemců, ale i samotný rozsah plánovaných projektů. Zatím se zde investoři zavázali proinvestovat přibližně 9 miliard korun. V nejbližších letech proto v regionu vznikne téměř 3 000 nových pracovních míst. O umístění svých investic do této oblasti uvažuje také několik dalších významných světových společností, dodává mluvčí agentury Czech invest Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Investice na severní Moravu

Německá vláda se nevzdává myšlenky zavést elektronické mýtné na dálnicích. O víkendu o tom bude ministr dopravy jednat s konsorciem Toll Colect , kterému se zatím nepodařilo vyladit systém účtování poplatků. Podrobnosti má náš berlínský zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Elektronické mýtné

Světová obchodní organizace začala vyšetřovat stížnost Spojených států a Austrálie proti Evropské unii za to, že nechrání jejich geografické názvy potravin. Obě země tvrdí, že unie sice žádá zpřísnění mezinárodní ochrany pro vybrané evropské produkty označené podle místa původu, jako je například parmská šunka, koňak nebo šampaňské, nehodlá však chránit podobně označené zboží z USA nebo Austrálie, jako například floridské pomeranče nebo brambory z Idaho. To je podle Washingtonu a Canberry diskriminace, a ta je podle globálních obchodních pravidel zakázána.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme