Ekonomické informace 3. 11. 2003

V posledních měsících každého roku je pro zaměstnance důležitá podoba nových kolektivních smluv. Složitá jednání se pokaždé vedou u Českých drah. Tentokrát jsou to odboráři, kteří blokují jednání o kolektivní smlově, a zaměstnanci tak nemají jasno, za jakých podmínek budou příští rok pracovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

osobní vlak

osobní vlak | Foto: Jan Rosenauer

Několik odborových centrál se totiž nemůže dohodnout na společném stanovisku k návrhu, který vypracovalo vedení drah. Šéf Odborového sdružení železničářů Jaromír Dušek nicméně věří, že dnešní jednání neshody odstraní. Největší problémy zatím dělají strojvedoucí.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Dušek: Kolektivní smlouva

ČEZu nevyšla snaha koupit státní podíly v hnědouhelných dolech na severu Čech. To ale nebyl jediný pokus firmy o rozšíření svého panstsví. Uchází se i o některé elektrárenské společnosti v zahraničí. Podle zastupujícího šéfa Petra Vobořila vyvíjí ČEZ privatizační aktivity kromě Polska i v jiných zemích.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Vobořil: Aktivity ČEZu

Evropští podnikatelé věří, že se ekonomika eurozóny brzy vzpamatuje. Příznivý výsledek průzkumu nálady evropských podnikatelů a spotřebitelů naznačuje, že hospodářské oživení, ke kterému dochází ve Spojených státech nebo v Japonsku, už začíná zasahovat i eurozónu. Podle Josefa Kvardy ze společnosti Atlantik Finanční trhy by ekonomika zemí měnové unie mohla v příštím roce vzrůst až o dvě procenta. Vhodná opatření evropských vlád by ale mohla zajistit ještě lepší čísla.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kvarda: Ekonomika eurozóny

Do práce se tento týden naplno pustí nový šéf Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet. Prezidentem mocné měnové instituce, která dbá o stabilitu eura, bude tento respektovaný francouzský bankéř osm let. Trichet je známý jako nepřítel nadměrných rozpočtových deficitů, a tak se od něj čeká, že bude bojovat proti velkému utrácení evropských vlád. A naše zpravodajska v Bruselu Pavla Kvapilová podotýká, že v se Trichet zcela shoduje se svým předchůdcem Wimem Duisenbergem.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kvapilová: Nový šéf Evrop. centrální banky

Právě o tom, jak se postavit k opakovanému porušování paktu ze strany Francie, se bude rozhodovat na schůzce evropských ministrů financí. Ta začíná dnes v Bruselu a čeká se, že půjde o velmi napjaté jednání.

Spojeným státům hrozí, že přijdou o 14 milionu pracovních míst. Vyplývá to z nové studie Kalifornské University v Berkeley. Firmy totiž kvůli usporám začínají přemísťovat část svých zaměstnanců za oceán. Export práce do zahraničí tak může vážně ohrozit americké hospodářství. Jak dodává naše spolupracovnice Eva Lizcová, nejde o žádnou maličkost, ale o 11 procent americké pracovní síly.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Lizcová: Export práce

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme