Ekonomické informace 3. 12. 2002

Vláda definitivně rozhodla o tom, že neprodá svůj podíl v Českém Telecomu konsorciu Deutsche Bank a TDC. Nového kupce začne hledat příští rok. Stát od začátku letošního roku hospodařil s deficitem 42 miliardy korun. Jen za minulý měsíc se schodek státního rozpočtu prohloubil o 10 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Stát od začátku letošního roku hospodařil s deficitem 42 miliardy korun. Jen za minulý měsíc se schodek státního rozpočtu prohloubil o 10 miliard korun. Důvodem je hlavně růst sociálních výdajů a obvyklé čerpání prostředků jednotlivými resorty před koncem roku. Snaží se totiž do konce prosince využít všechny dostupné zdroje.

Minimální mzda vroste příští rok na 6 200 korun. Kromě podnikatelů protestovali proti růstu minimální mzdy o pětistovku také ministři průmyslu a obchodu, kultury a ministryně školství Petra Buzková. Poslední dva proto, že jejich resorty nebudou mít finance na krytí vyšších minimálních mezd státních zaměstnanců. Minimální mzdu pobírají v České republice oficiálně asi dvě procenta lidí.

Celkem 260 miliónů korun je připraveno v programu Sapard na placení povodňových škod. Žadatelé mohou přihlásit svůj projekt do programu až do 13. prosince. Ministerstvo zemědělství přitom rozhoduje o rozdělení 140 miliónů, 120 miliónů má pak v gesci ministerstvo pro místní rozvoj. Realizaci programu zajišťují regionální pracoviště agentury Sapard, a to v Praze, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ústí nad Labem a v Brně. Milena Vicenová z Ministerstva zemědělství vysvětlila, kdo může o příspěvek na projekt žádat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Milena Vicenová o tom, kdo může žádat o příspěvek

Zaměstnanci martinovského masokombinátu dostali poslední slíbené peníze svých dřívějších úložek v podnikové spořitelně. Vlastník firmy- společnost Sena Corporation - totiž vyplatil zbytek peněz a tím vrátil lidem celkem asi 14 miliónů korun. Podrobnosti má mluvčí společnosti Eva Kijonková.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Kijonková o vracení peněz

Evropská unie zakázala většinu tabákové reklamy. Na tvrdých opatřeních se shodli ministři zdravotnictví 15 členských států. Do tří let by měla úplně zmizet reklama na cigarety z časopisů, novin, sportovních akcí a z internetu. V televizi a rádiích zemí Evropské unie už tato reklama dávno není.

Přehrát

00:00 / 00:00

Více už náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Česká vláda zaujala neutrální stanovisko k návrhu zákona, který chce zpřísnit činnost zastaváren. Rozhodnutí o tom, zda se zlodějům ztíží jeden ze způsobů, jak se rychle zbavit horkého zboží, tak bude jen na poslancích.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme