Ekonomické informace 3. 12. 2004

Ceny ropy ve světě výrazně klesly. Společnost ČEZ byla úspěšná i v dalším výběrovém řízení v zahraničí. Část českých zemědělců získá peníze z Evropské unie už během prosince. V Německu roste počet nezaměstnaných. Banky zažívají obrovský růst zájmu klientů o půjčky a kreditní karty.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Ceny ropy ve světě výrazně klesly. Ropa Brent se dokonce dostala pod hranici 40 dolarů za barel. Tak levná byla naposled v září. Ke snižování cen přispěly hlavně zprávy o dostatečných zásobách topných olejů ve Spojených státech na zimu. Dá se očekávat, že ropa zlevní i v prvním čtvrtletí příštího roku, odhaduje ekonomka Markéta Šichtařová ze společnosti Next finance. To je samozřejmě dobrá zpráva i pro nás.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Ceny ropy

Společnost ČEZ byla úspěšná i v dalším výběrovém řízení v zahraničí. Zřejmě se stane majitelem rumunské distribuční společnosti Electrica Oltenia. Cena je důvěrná a rumunské ministerstvo hospodářství ji proto nezveřejnilo. Podle odhadu analytiků by mohla přesáhnout šest miliard korun. Podle mluvčího ČEZu Ladislava Kříže se tak pomalu naplňuje plán, který předpokládá, že se česká společnost stane významným distributorem elektřiny v celé střední a východní Evropě. Firma se proto bude v zahraničí zúčastní i dalších privatizací.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Privatizační plány ČEZ

Část českých zemědělců získá peníze z Evropské unie už během prosince. Státní zemědělský intervenční fond už začal rozesílat rozhodnutí o přidělení dotací. Peníze ale dostanou jen ti, který úspěšně projdou kontrolou, zdůrazňuje mluvčí ministerstva zemědělství Martin Severa.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Severa: Dotace zemědělcům

V Německu roste počet nezaměstnaných. V listopadu počet nezaměstnaných stoupl o dalších 50 tisíc. Celkově už je ve Spolkové republice čtyři miliony 260 tisíc lidí bez práce. A vládní reforma pracovního trhu zatím nové příležitosti nepřináší, zdůrazňuje náš zpravodaj David Šťáhlavský.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Šťáhlavský: Pracovní příležitosti v Německu

Banky zažívají obrovský růst zájmu klientů o půjčky a kreditní karty. Lidé se zadlužují kvůli nákupu vánočních dárků. Podle mluvčí Romany Kubálkové například Komerční banka jen v posledním čtvrtletí minulého roku půjčila svým klientům 900 milionů korun. Pro tento rok počítá s tím, že rozpůjčuje přes miliardu, tedy téměř třetinu toho, co půjčila na všech spotřebitelských úvěrech za celý loňský rok.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Kubálková: Zájem o půjčky

Aleš Heřmánek, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme