Ekonomické informace 3. 2. 2005

Zájemci o koupi státního podílu v Českém Telefomu mají dnes do pěti hodin odpoledne poslední možnost pro podání předběžných nabídek. Nabídky mohou předkládat pouze ti zájemci, kteří se již dříve zaregistrovali do výběrového řízení.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Telefonní automat

Telefonní automat | Foto: Jan Rosenauer

Jak bude privatizační proces pokračovat, Radiožurnálu řekla mluvčí Fondu národního majetku Petra Krainová.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Krainová: Privatizace Českého Telecomu

Češi k investování stále víc využívají podílové fondy. Loni do nich vložili dalších 18 miliard korun a zvýšili tak svůj majetek v těchto fondech na 169 miliard. Nejpopulárnější jsou v současné době fondy peněžního trhu, fondy zajištěné a fondy akciové. Podle člena představenstva Asociace pro kapitálový trh Martina Fuchse souvisí stoupající obliba podílových fondů zejména s nízkými úrokovými sazbami v bankách.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fuchs: Podílové fondy

Rada Evropské centrální banky bude dnes rozhodovat o dalším nastavení úrokových sazeb. Podle hlavního ekonoma HVB bank Pavla Sobíška je ale zatím nezmění. Investoři počítají s tím, že evropská centrální banka na možný pohyb sazeb nejprve upozorní a přiklánějí se k tomu, že sazby se zvýší až někdy v druhé polovině letošního roku. Česká národní banka ale tento vývoj kopírovat nemusí, upozorňuje Sobíšek.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Úrokové sazby

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil spojení telekomunikačních společností GTS Czech a Aliatel. Fúzí vznikne největší konkurent Českého Telecomu s podílem na trhu zhruba deset až 12 procent.

Výroba i spotřeba elektrické energie v České republice v minulém roce opět stoupla na historicky nejvyšší úroveň. Hrubá výroba elektřiny stoupla o 1,3 procenta, celková tuzemská spotřeba byla meziročně vyšší o téměř tři procenta.

Vrchní soud v Praze zrušil předběžné opatření, podle kterého nemohly České radiokomunikace podnikat kroky k vyřazení svých akcií z obchodování na veřejných trzích. Návrh na vydání předběžného opatření podalo Sdružení minoritních akcionářů Českých radiokomunikací, které nyní společnost žaluje.

Rozmístění prodejních ploch obchodních řetězců je v České republice nerovnoměrné. Obchodní řetězce, které v tuzemsku provozují zhruba 1100 prodejen, se totiž při své expanzi do ČR zatím vyhýbaly menším městům, ve kterých žije jen pár tisíc obyvatel. Prodejny obchodních řetězců naopak fungují ve všech městech s více než devíti tisíci obyvatel. Vyplývá to z výzkumu společnosti Incoma Research.

Milan Kopp, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme