Ekonomické informace 3. 3. 2003

Zachovat si bankovní licenci a nezmizet tak z českého trhu - o to se dnes pokusí Union banka. Na její záchranný plán totiž čeká Centrální banka, která o odnětí licence zahájila s Union bankou správní řízení už 21.února. Jestliže se plán podaří splnit, vyjde z něj podle generálního ředitele Romana Mentlíka Union banka vyrazně štíhlejší a s jiným zaměřením než doposud.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: ČNB

Bez peněz nového investora se to ale podle něj těžko podaří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Roman Mentlík o obnově Union banky

Centrální banka chce, jak řekla její mluvčí Alice Frišaufová, posoudit záchranný plán co nejrychleji. Nemá zájem na tom, aby zbytečně prodlužovala nejistotu klientů Union banky. Předepsanou lhůtu pro rozhodnutí se tedy pokusí zkrátit.

Přehrát

00:00 / 00:00

Alice Frišaufová o rychlém rozhodnutí o Union bance

Proti hromadnému propouštění budou odpoledne protestovat odboráři kopřivnické automobilky. Demonstraci svolala základní organizace odborového svazu KOVO Metalurgie. Podle odborového předsedy Jaroslava Nováčika vyzývá k účasti na mítinku nejen zaměstnance a obyvatele Kopřinice, ale také politiky. Ti by podle něj měli zvážit dopady propouštění v kopřivnické Tatře na zaměstnanost v regionu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Nováčik o propouštění

Akciová společnost Vítkovice uzavřela výběr zájemců o koupi hotelu Atom. Z nabídky přihlášených investorů vybrala jako nejvhodnějšího budoucího vlastníka Ostravu. Ta nabídla Vítkovicím za hotel 50 miliónů jedno sto tisíc korun. Minimální prodejní cena přitom byla stanovena na 35 milionů. Město Ostrava teď bude hledat firmu, která by celý hotel provozovala. Po ní bude požadovat především investice do obnovy hotelu a jeho zapojení do nadnárodní hotelové sítě.

Podnikatelé, kteří dostanou sumu vyšší než patnáct tisíc eur v hotovosti, budou muset ohlásit tuto transakci a také veškeré podezřelé obchody ministerstvu financí. Předpokládá to novela zákona proti praní špinavých peněz, kterou dnes projedná vláda. Tuto povinnost budou mít podle mluvčí Ministerstva financí Evy Novákové i auditoři, daňoví poradci, externí účetní, soudní exekutoři, advokáti a notáři.

Přehrát

00:00 / 00:00

Eva Nováková o nových povinnostech

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme