Ekonomické informace 3. 3. 2006

Kvůli hrozícímu přebytku cukru Evropská unie jednorázově zkrátí v nadcházející sezoně výrobní kvóty. Kolínská automobilka TPCA už vyrábí naplno. Evropská centrální banka podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,5 procenta.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kafe

kafe | Foto: Jan Rosenauer

Kvůli hrozícímu přebytku cukru Evropská unie jednorázově zkrátí v nadcházející sezoně výrobní kvóty. Pro Česko to znamená snížení na 411.000 tun. Co to bude znamenat pro naše cukrovary popisuje předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jirovský: Kvóty

Kolínská automobilka TPCA už vyrábí naplno. Ročně vyprodukuje 300.000 aut a 99 procent z nich okamžitě exportuje. Podle hlavního ekonoma společnosti Next finance Vladimíra Pikory je to pro naše hospodářství dobrá zpráva, protože z rozjezdu kolínské automobilky naše ekonomika významně profituje.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: TPCA

Evropská centrální banka podle očekávání zvýšila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na 2,5 procenta. Podle hlavního ekonoma HVB bank Pavla Sobíška to ale neznamená, že bude tento krok kopírovat i naše centrální banka. Zvýšení sazeb v eurozóně pouze snižuje šance na možný pokles sazeb u nás. Změna sazeb v eurozóně podle Sobíška neovlivní ani celkový vývoj naší ekonomiky, přestože by teoreticky mohla.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Sazby v eurozóně

Česká měna na zvýšení úrokových sazeb v eurozóně reagovala oslabením o 15 haléřů na na 28,47 Kč za euro.

Obchodníci loni vyvezli 5200 tun českého chmele, to je o 13 procent v roce 2004. Pivovarníci měli větší zájem o surový chmel, odbyt zpracovaného chmele ve formě granulí vzrostl jen mírně. Největším odběratelem je tradičně Japonsko, loni se podílelo na českém exportu třetinou. Výrazně posílil vývoz do Německa, Británie a Ruska.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme