Ekonomické informace 3. 5. 2005

České podniky se mohou zapojit se do projektu podpory českých dodavatelů. Privatizace Unipetrolu finišuje. Americká centrální banka dnes zřejmě opět zvýší úrokové sazby. Tým českých studentů zvítězil v evropské soutěži manažerských schopností.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

České podniky se mohou naučit, jak uspět u velkých nadnárodních firem. Agentura CzechInvest totiž nabízí malým a středním firmám možnost zapojit se do projektu podpory českých dodavatelů. Ten jim pomůže odhalit silné a slabé stránky jejich podnikání. A zlepšit konkurenceschopnost, zdůrazňuje mluvčí agentury Jana Víšková.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Podpora českých dodavatelů

Privatizace Unipetrolu finišuje. Fond národního majetku dostal od polského ropného gigantu PKN Orlen dopis s potvrzením, že už splnil všechny odkládací podmínky pro dokončení koupě. Přesně do 15 pracovních dnů teď proto musí PKN zaplatit zhruba 11,75 miliardy korun, říká mluvčí Fondu národního majetku Petra Krainová.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Krainová: Privatizace Unipetrolu

Americká centrální banka dnes zřejmě opět zvýší úrokové sazby. Ekonomové očekávají, že sazby vzrostou o čtvrt procentního bodu přesně na tři procenta. Takové zvýšení by podle analytika Komerční banky Vladimíra Kvasničky nemělomít na náš trh a tedy ani na kurz koruny k dolaru žádný vliv, ovšem za předpokladu, že FED současně nezmění komentář, kterým zvyšování sazeb pravidelně doprovází.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Kvasnička: Úrokové sazby v USA

OPEC zvýšil od poloviny března produkci ropy o dva miliony barelů denně na téměř 30 milionů barelů denní těžby. To je nejvyšší úroveň za poslední čtvrtstoletí. To by mělo zajistit dostatečné dodávky na světový trh a udržet ceny ropy pod 50 dolary za barel. Včerejší vývoj tomu odpovídal, protože cena černého zlata poklesla na desetitýdenní minimum těsně nad 49 dolarů za barel.

Tým českých studentů zvítězil v evropské soutěži manažerských schopností. Soutěž pořádá pro studenty prestižních západoevropských vysokých škol společnost KPMG. Čtyři studenti z Vysoké školy ekonomické v Praze se klání na evropské úrovni zúčastnili poprvé a hned dokázali, že jsou nejlepší.

Soutěžní týmy mají za úkol seznámit se během tří hodin s konkrétními podklady o skutečné firmě a navrhnout způsob řešení problému, který má, a nebo zpracovat strategický plán rozvoje podniku. Partner pořádající společnosti KPMG Pavel Závitkovský oceňuje, že vítězství našich barev dokazuje vysokou úroveň vysokoškolského vzdělání v České republice.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Závitkovský: Soutěž manažerských schopností

Nejlepší studentský tým nejprve zvítězil v národním kole, poté reprezentoval svoji školu v Kanadě. Tam získal druhé místo. Vítězství si pak zopakovali v celoevropské soutěži. Jedna z členek týmu Zuzana Švecová prozradila, co kromě zkušeností při soutěži získali.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Švecová: Soutěž manažerských schopností

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme