Ekonomické informace 3. 5. 2006

Pečivo zřejmě v dohledné době podraží. Státní rozpočet v dubnu spadl do schodku 20 miliard korun. Do konce června se podnikatelé a společnosti mohou přihlásit do soutěží Firma roku a Živnostník roku, jejichž cílem je podpora podnikání u nás. Seskupení kolem strojírenské společnosti Vítkovice holding ovládlo argentinskou firmu Cidegas. MMF odhaduje letošní růst asijských ekonomik na 7 procent.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Chleba

Chleba | Foto: www.jidlo-piti-ziti.cz

Pečivo zřejmě v dohledné době podraží. Někteří výrobci chtějí zvýšit ceny až o 30 procent. Důvodem je zejména nárůst nákladů na energie, pohonné hmoty, ale i další vstupy. Například rohlíky tak mohou být dražší o desetihaléře, chleba o koruny. Některé velké pekárny zatím vyjednávají s obchodními řetězci, o zdražování v následujícím období mluví i menší výrobci.

Státní rozpočet v dubnu spadl do schodku 20 miliard korun. Do hospodaření se promítly především výdaje na stavební spoření ve výši 15 miliard korun, 18miliardová záloha na školství a 2,5 miliardy pro VZP. Podle Davida Marka ze společnosti Patria se ale rozpočet vyvíjí podle očekávání.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Vývoj rozpočtu

Do konce června se podnikatelé a společnosti mohou přihlásit do soutěží Firma roku a Živnostník roku, jejichž cílem je podpora podnikání u nás. O vítězích rozhodnou objektivní ekonomické ukazatele. Všem účastníkům ale Hospodářská komora zpracuje zdarma rating, který podle prezidenta Hospodářské komory hlavního města Prahy Petra Kužela podnikatelům například napoví, zda mají šanci získat strukturální dotaci z fondů EU.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Kužel: Rating

Ministerstvo průmyslu a obchodu společně s několika výzkumnými organizacemi, vysokými školami a firmami založilo Českou vodíkovou technologickou platformu, která bude v tuzemsku zastřešovat výzkum a vývoj vodíkových technologií. Vodík by měl v budoucnu podle odborníků sehrát důležitou roli při hledání alternativních energetických náhrad za stále dražší ropná paliva.

Seskupení kolem strojírenské společnosti Vítkovice holding ovládlo argentinskou firmu Cidegas z Buenos Aires. Podrobnosti přidává mluvčí Vítkovic Eva Kijonková.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Kijonková: Vítkovice chtějí uspět v Latinské Americe

Mezinárodní měnový fond odhaduje letošní růst asijských ekonomik na 7%. Podle světových finančníků by tak měl dosáhnout stejné výše jako loni. Nejrychleji i nadále roste ekonomika Číny, a to v průměru o 10%. Podrobnosti má náš asijský zpravodaj Robert Mikoláš.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Mikoláš: Asijské ekonomiky

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme