Ekonomické informace 3. 6. 2002

Víkendová krize v české petrochemii je zatím zažehnána. Unipetrol se nakonec v neděli v podvečer dohodl s Českou rafinerskou o předávacích cenách primárního benzínu. Ale už v noci z pátku na sobotu ale musela firma Chemopetrol, která je stejně jako Česká rafinérská součástí holdingu Unipetrol přerušit výrobu.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Jan Rosenauer

Krizi způsobila nedohoda o červnových cenách. Společnosti se o nich totiž domlouvají každý měsíc, protože na letošek nedokázaly uzavřít dlouhodobou smlouvu, zdůraznil ředitel České rafinérské Ivan Ottis.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Ottis: Česká rafinérská

Přestože v České rafinérské má majoritní podíl Unipetrol, tedy zatím stát, 49 procent vlastní konsorcium petrolejářských firem IOC, které má šanci získat zbývající část akcií. Dohoda o obnovení dodávek, kvůli níž intervenoval i ministr průmyslu Miroslav Grégr, platí na dva měsíce a už dnes budou zástupci obou společností jednat o dlouhodobé smlouvě. Pokud by se totiž něco podobného opakovalo a primární benzín scházel delší dobu, mohlo by to podle ředitele Unipetrolu Pavla Švarce znamenat katastrofu pro český petrochemický průmysl.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Švarc: Unipetrol

Dealerský prodej automobilů se v Evropské unii asi blíží ke konci. Evropská komise totiž už nechce prodloužit výjimku pro výhradní prodej motorových vozidel prostřednictvím autorizovaných dealerů. Jak informuje z Bruselu Milan Fridrich, komise si od zrušení výjimky, která má skončit v září, slibuje větší liberalizaci trhu.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Konec dealerů

Světovým podnikatelem roku se stal Němec Stefan Vilsmeier, zakladatel firmy Brain Lab. Zvítězil nad 21 konkurenty, který vyhráli národní kola soutěže. Hlavním kritériem klání byl růst obratu, zisku a počtu zaměstnanců firmy v posledních třech letech. Vilsmeierova společnost BrainLAB se zabývá vývojem softwaru pro neurochirurgii. Zaměstnává přes 400 lidí a působí ve 12 zemích.

Klienti České spořitelny si ode dneška začnou zvykat na novou pracovní dobu na přepážkách. Ta se zkrátí zhruba o hodinu denně, mezi jednotlivými pobočkami ale budou v otevírací době rozdíly.

Komerční banka dnes končí příjem většiny původních národních měn zemí Evropské měnové unie. Podle Marie Růžičkové z KB budou pobočky nadále měnit rakouské šilinky a německé marky.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Růžičková: Výměna marek a šilinků

Ostatní měny eurozóny budete moci i nadále vyměnit například v Československé obchodní bance, jak potvrdil její mluvčí Milan Tománek.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tománek: ČSOB

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme