Ekonomické informace 3. 6. 2003

Vláda sklízí plody své práce. Podle všech signálů je vize vlády o tom, jak pomoci našemu hospodářství, postavena na touze napodobit chytrou horákyni. Nechce se vzdát nejistých příjmů z daní, které ani neumí pořádně vybrat, a tak chce šetřit. Podle toho, co si k úsporám vybrala, už asi nepočítá s tím, že by naší zemi vládla delší dobu než toto volební období.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

Bude zřejmě šetřit v těch oblastech, které zakládají další prosperitu společnosti. Jako je vzdělání. Největší úspory v rámci reformy veřejných financí má zaručit nižší růst platů učitelů a dalších zaměstnanců veřejného sektoru: Téměř 47 a půl miliardy korun úspor během tří let. A tak není divu, že lékaři a učitelé chtějí stávkovat. S výzvou k protestní stávce během přijímacích zkoušek přišli pedagogové olomoucké Univerzity Palackého. Přidá se i Vysokoškolský odborový svaz. Potvrdil to jeho předseda František Barták.

Přehrát

00:00 / 00:00

František Barták: Připojíme se

Změny stavebního spoření by státu v nejbližších deseti letech měly ušetřit skoro 63 miliardy korun. Vláda zatím nereagovala na výzvy stavebních spořitelen a počítá se snížením státní podpory ze současných maximálních 4500 Kč na 3000 korun.

Schodek státního rozpočtu se během května vyšplhal na 75 miliard korun. Schválený deficit by měl na konci roku dosáhnout 111 miliard. Bude ale určitě větší. A to nejen kvůli úhradě 10 miliard za prohranou arbitráž se společností CME. Markéta Šichtařová, analytička Volksbank upozorňuje na to, že jenom příjem z daně z přidané hodnoty měl být v současnosti už o 4 miliardy větší.

Přehrát

00:00 / 00:00

Markéta Šichtařová o vyšších příjmech

Od schůzky nejvyspělejších zemí a Ruska ve francouzském Avianu se čekalo, že vyšle signál, který by měl podpořit stabilitu a růst světového hospodářství. Představitelé G osmičky měli hledat řešení současné neradostné situace. Signál včera vyslali. Prohlásili, že světová ekonomika má to nejhorší za sebou. Oživení se dá ale čekat nejdříve v příštím roce.

Přehrát

00:00 / 00:00

Co k tomu pomůže, to v Evianu zjišťoval náš spolupracovník, zpravodaj Hospodářských novin Milan Fridrich.

Referendum o vstupu do Evropské unie se blíží. Pokud řekneme ANO - čeká naše podniky za necelý rok tvrdý konkurenční boj na jednotném trhu. Jsou na to naše společnosti připraveny? Odpověď by nám během dnešního dne mohly dát výsledky průzkumu CAPE 2003, který už třetím rokem porovnává připravenost našich podniků s firmami z ostatních kandidátských zemí. Jak dopředu prozradila mluvčí Hospodářské Komory Viktorie Plívová, zhruba dvě třetiny našich podniků už se na vstup začaly připravovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Viktorie Plívová o připravenosti podnikatelů

Markéta Kaclová, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme