Ekonomické informace 3. 6. 2004

Na Slovensku dnes slaví Den daňové svobody. Tedy pomyslné datum, od kterého občané přestávají vydělávat na stát a vydělávají až do konce roku sami na sebe. V České republice tento den připadne až na 15. června. Firmy, které vytvoří v regionech s vysokou nezaměstnaností nová pracovní místa, mohou počítat s vyšší státní podporou. Hovoříme i o tom, že země kartelu OPEC mají dnes v Bejrútu jednat o zvýšení těžebních limitů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

rafinerie

rafinerie | Foto: Jan Rosenauer

Firmy, které vytvoří v regionech s vysokou nezaměstnaností nová pracovní místa, mohou počítat s vyšší státní podporou. Projekt, který se týká oblastí, kde je víc než 14 procent lidí bez práce, schválila vláda. Podporu by měly dostávat hlavně malé a střední podniky, které vytvoří nejméně na tři roky minimálně deset pracovních míst. Pobídku dostanou firmy, které podle ministra práce Zdeňka Škromacha investují během dvou let nejméně deset milionů korun a z toho polovinu zaplatí z vlastního kapitálu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Z. Škromach: Podpora zaměstnanosti

Ministři členských zemí ropného kartelu OPEC mají dnes v Bejrútu jednat o zvýšení těžebních limitů. Větší produkce by mohla přispět ke snížení cen ropy. Ta se včera na americkém trhu dostala až na 42 a třičtvrtě dolaru za barel. Podle Jiřího Šťastného ze společnosti Colosseum ale s alternativou větší těžby už počítá také trh a případné zvýšení limitů proto světové ceny ropy zřejmě výrazně neovlivní. Velku roli totiž hrají také obavy z teroristických útoků. Ropa by se horším případě mohla dostat až k hranici 50 dolarů za barel. Krátkodobé zlevnění ropy ale Šťastný nevylučuje.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Šťastný: Cena ropy

Ministři financí Evropské unie včera vyzvali ropné producenty, aby - pokud to bude technicky možné - těžbu ropy zvýšili tak, aby došlo co nejdříve k poklesu cen. Obávají se totiž, že drahá ropa zpomalí hospodářský růst. Zároveň ale Evropská komise upozornila, že pokud by nějaké evropská členská země sáhla k jednostrannému opatření - jako je například snížení spotřební daně na pohonné hmoty, čekala by ji žaloba u Evropského soudního dvora kvůli porušení konkurence na evropském trhu.

Krajkářky ve Vamberku začnou paličkovat před zraky veřejnosti. Nový majitel, který loni koupil Vambereckou Krajku v konkursu, doufá, že tak ruční výrobě se čtyřsetletou tradicí - i chráněné značce - vrátí původní lesk a slávu. Doufá v to i Eva Kijonková - mluvčí majitele - tedy společnosti Euro Management Consult .

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Kijonková: Vamberecká Krajka

Skláři v Rapotíně na Šumpersku včera vyrobili největší ručně foukaný lustr na světě. Jeho čtyři díly váží dohromady 68 kilogramů. Zkrachovalou sklárnu loni koupila Česko-italská společnost Raposklo. Do zařízení a technologií investovala 24 miliony korun. Teď zaměstnává přes 320 lidí a více než polovinu své produkce vyváží do západoevropských zemí.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme