Ekonomické informace 3. 7. 2001

Vláda odložila rozhodnutí o příjmech a výdajích státu v příštím roce. Novela bankovního zákona by měla zrušit anonymní vklady. Průmyslové podniky se obávají silné koruny. Ceny pohonných hmot by měly dále klesat. Podrobnosti se dozvíte z dnešních Ekonomických informací.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Příjmy a výdaje státu v příštím roce se dozvíme asi až za čtrnáct dní. Přestože si vláda naplánovala jejich stanovení už na tento týden, odložila konečné rozhodnutí na polovinu července, kdy budou známy nejnovější prognózy hospodářských ukazatelů pro rok 2002. Podle ministra financí Jiřího Rusnoka objem rozpočtu ale zřejmě oproti letošku naroste.

Rusnok ale potvrdil, že vláda chce dodržet svůj závazek z jednání s ODS a sestavit rozpočet se schodkem maximálně 10 miliard korun. V něm ovšem není započítaná ztráta Konsolidační banky v příštím roce, která se odhaduje na 43 miliardy korun. Už letos ale celkový schodek rozpočtu hrozivě narostl. Za prvních šest měsíců dosáhl pětatřiceti miliard, přičemž za celý rok by měl činit 49 miliard korun. Ovšem už teď hrozí nebezpečí, že se deficit o dalších 10 miliard prohloubí, kvůli náhradám pro členy zkrachovalých kampeliček a pro zemědělce za loňská sucha. Podle Miroslava Ševčíka z Liberálního institutu je to hrozivý trend, před kterým už varovala řada českých i zahraničních ekonomů.

Novelou bankovního zákona by se i u nás měly zrušit anonymní vklady, a to od roku 2003. Počítá s tím vládní návrh, který poputuje do sněmovny. Tato, stejně jako většina dalších změn v novele, jsou podle ministra financí Jiřího Rusnoka nezbytné pro přizpůsobení našich předpisů pravidlům Evropské unie.

Bankami, respektive tou nejproblematičtější se bude parlament zabývat už dnes, když projedná závěrečnou zprávu sněmovní vyšetřovací komise o cause Investiční a Poštovní banky.

Průmyslové podniky se obávají silné koruny. Zvyšuje totiž cenu, za kterou reálně prodávají své zboží v zahraničí a tím klesá jejich konkurenceschopnost. Podle generálního ředitele Svazu průmyslu Zdeňka Lišky to může vést až k ohrožení existence některých firem.

Evropská unie si může vydechnout. Spojené státy zrušily sankce dva roky uplatňované kvůli banánové válce. Jak podotýká z Bruselu zpravodaj Českého rozhlasu Milan Fridrich, další bitvy ale pokračují.

Ceny pohonných hmot by měly dále klesat. Shodují se na tom prodejci společně s ekonomickými analytiky. Tento trend by podle Davida Marka z Patria finance mělo potvrdit očekávané rozhodnutí zemí vyvážejících ropu OPEC o zachování kvót na těžbu a vývoz ropy. Na druhé straně ale cenu ovlivní i poptávka po pohonných hmotách během letní turistické sezóny.

Právě o tom, jaký vliv mají země OPEC, jejichž zástupci se dnes scházejí ve Vídni, na ceny pohonných hmot, budeme mluvit v dnešním Ekonomickém magazínu v 9 hodin 15 minut na ČRo 1 - Radiožurnálu.

Aleš Heřmánek, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme