Ekonomické informace 3. 8. 2001

Česká národní banka zvýšila svůj odhad inflace. Na konci roku očekává růst spotřebitelských cen o 5,1-5,8 procenta. Zpracovatelský průmysl v Evropě spěje k recesi rychleji, než se čekalo. Státní zemědělský intervenční fond zmírní nároky na kvalitu vykupované řepky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka zvýšila svůj odhad inflace. Na konci roku očekává růst spotřebitelských cen o 5,1-5,8 procenta. Původní prognóza se pohybovala mezi 3 a 4 procenty. Centrální banka zároveň změnila odhad letošního hospodářského růstu české ekonomiky. Teď si myslí, že zrychlí na 3,8 procenta. Podle guvernéra centrální banky Zdeňka Tůmy potáhne růst hrubého domácího produktu hlavně spotřeba domácností.

Zpracovatelský průmysl v Evropě spěje k recesi rychleji, než se čekalo. Vyplývá to z průzkumu agentury Reuters mezi dvěma a půl tisíci podniky. Mezi závažné symptomy patří to, že počet nových zakázek je nejnižší od prosince 1998. Klesá i výroba a zisk sledovaných podniků. Podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka to pocítí také české podniky.

Zatím se taková očekávání analytiků nenaplňují. Zřejmě proto, že mnoho českých podniků nevyváží do západní Evropy vyloženě jen spotřební zboží, ale často spíše výrobní komponenty. A ty zahraniční podniky potřebují ke své produkci. Příkladem úspěšného exportéra může být Blovická společnost LEKOV. Ta na Plzeňsku začínala v roce 1993 s obratem za 18 milionů korun, což tenkrát znamenalo katastrofální ztrátu. Letos v pololetí už má obrat 100 milionů a zisk 19 milionů korun. Základem růstu je právě export. Kam Lekov vyváží, o tom už předseda představenstva Michal Ovsjannikov.

Státní zemědělský intervenční fond zmírní nároky na kvalitu vykupované řepky. Dosavadní pravidla stanovovala, že řepka nesmí vykazovat plesnivost a přípustný podíl naklíčených semen může být dvě procenta. Zemědělci však mají problémy tato kritéria splnit kvůli nepřízni počasí. Teď fond obě kvalitativní hranice posunul: podíl plesnivých a naplesnivělých semen nesmí přesáhnout šest procent. Podíl naklíčených semen se může pohybovat také do šesti procent.

Téměř polovina občanů České republiky hraje občas sázkové hry nebo loterie. Podle průzkumu agentury Ultex je to 46 procent naší populace. Ženy preferují stírací losy, zatímco muži se zaměřují hlavně na kursové sázky především na sportovní výsledky. Podle odhadů všichni prosází za měsíc 587 a půl milionu korun.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme