Ekonomické informace 3. 8. 2007

Zhruba za rok přestanou platit padesátihaléřové mince. Brno přišlo o investici za 3,5 miliardy korun. Energetici dnes odstaví na dva měsíce první blok Jaderné elektrárny Temelín. Běloruský prezident Lukašenko slíbil, že jeho země uhradí Rusku dluh za letošní dodávky zemního plynu. Nákladový terminál Českých aerolinií koupí společnost Central European Handling.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

padesátihaléřové mince

padesátihaléřové mince | Foto: ČNB

Padesátníky přestanou zhruba za rok platit. Česká národní banka rozhodla, že se tato mince přestane používat na konci srpna 2008. Hlavním důvodem tohoto kroku je to, že je přestáváme používat, z oběhu se padesátníků vrací čím dál méně. Podle člena bankovní rady centrální banky Pavla Řežábka bude možné i nadále uvádět ceny zboží a služeb v haléřích a jejich násobcích. Zaokrouhlovat na celé koruny se bude až celý nákup.

Brno přišlo o investici za 3,5 miliardy korun. Japonská strojírenská společnost NTN, která chtěla ve městě zaměstnat v novém závodě kolem 400 lidí, si svůj záměr prozatím rozmyslela. Podle náměstka brněnského primátora Olivera Pospíšila společnost nedávno investovala v jiných částech Evropy a na Brno teď nemá dost prostředků.

Energetici dnes odstaví na dva měsíce první blok Jaderné elektrárny Temelín. Důvodem je výměna čtvrtiny paliva v reaktoru. Původní soubory s obohaceným uranem nahradí nové a vylepšené palivo. Dodávky elektřiny do sítí v České republice to ale nijak neovlivní, jak potvrzuje mluvčí společnosti ČEZ Ladislav Kříž.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Kříž: Odstávka JETE

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko slíbil, že jeho země zaplatí Rusku dluh téměř půl miliardy dolarů za letošní dodávky zemního plynu. Ruský Gazprom ve středu pohrozil, že kvůli nezaplacenému dluhu sníží odedneška dodávky plynu Bělorusku téměř o polovinu. Omezení dodávek by mohlo způsobit problémy i v Evropě. Ta totiž odebírá surovinu z plynovodu, který vede právě přes Bělorusko. Minsk z něho může plyn čerpat nelegálně.

Jak v televizi BBC potvrdil analytik Michail Krutichin ze společnosti RusEnergy, právě to by se mohlo stát: "Bělorusko potřebuje plyn na výrobu tepla a elektrické energie. Průmysl země je na těchto dodávkách v podstatě závislý. Jestli Gazprom omezí vývoz plynu, způsobí to velké problémy. A když Bělorusko začne odebírat surovinu nelegálně, můžou se tyto problémy přesunout do dalších zemí - hlavně do Polska, Německa a některých dalších zemí."

Nákladový terminál Českých aerolinií koupí společnost Central European Handling. Odsouhlasila to valná hromada firmy. Hodně odborníků ale upozorňuje na to, že kupec má sídlo vedené v jednom pražském bytě a firma peníze na stamilionový nákup nemá a nijak nepodniká. Spekuluje se proto o tom, že za firmou stojí jiný investor, říká analytik Jan Procházka ze společnosti Cyrrus.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Procházka: Prodej nákladového terminálu ČSA

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme