Ekonomické informace 3. 9. 2001

Tentokrát hovoříme o chystaném propouštění v Nové Huti, o dalších investičních záměrech koncernu Matsushita v České republice a také o tom, že automobilce Tatra se podařilo uzvařít smlouvy na prodej 300 nákladních vozů ruským zákazníkům. Vracíme se také k podpisu smluv provázejících prodej IPB.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nová Huť začne propouštět. Vedení podniku chce během jednoho a půl roku propustit čtvrtinu zaměstnanců, což jsou asi 3 tisíce lidí. Podle generálního ředitele Františka Chowaniece tím Nová huť každý rok ušetří jednu miliardu korun. Propouštění má probíhat ve spolupráci s odbory a v souladu s uzavřenou kolektivní smlouvou.

Kvalitní práce českých dělníků láká investory. Zejména ty, kteří už mají z našich továren dobré zkušenosti. Podnik Matsushita Television Central Europe, který v Plzni vyrábí televizory Panasonic, představuje jednu z největších zahraničních investic v České republice. A svoji účast u nás chce ještě rozšířit. Do roku 2003 chce investovat více než 2 a půl miliardy korun. Zvýší i počet přijatých dělníků. Už teď společnost zaměstnává 1 488 lidí. Kam bude investice směřovat, to zjistila Jana Mertová.

V České republice stále mírně roste počet ekonomicky neaktivních lidí. Podle Českého statistického úřadu tento růst pokračoval i v uplynulých několika čtvrtletích. Podíl ekonomicky neaktivních lidí se na celkové populaci obyvatel starších 15 let pohybuje kolem 40 procent.

Automobilce Tatra se podařil další obchod. Na autosalónu v Moskvě uzavřela smlouvy na prodej 300 nákladních vozů pro ruské zákazníky, především z řad naftařských a stavebních společností. Finanční objem kontraktu ale mluvčí Tatry Věra Breiová neřekla.

Zástupci Československé obchodní banky a Konsolidační banky podepsali většinu smluv doprovázejících loňský prodej Investiční a Poštovní banky. Co zůstalo nepodepsáno je ta část, která říká, kolik by ČSOB musela zaplatit za loňskou státní záruku v případě, že by cena byla kladná. Připomenu jen, že konstrukci této ceny napadl Úřad pro hospodářskou soutěž. Podle mluvčího ČSOB Milana Tománka smluvní strany podepsaly alespoň to, na čem se dokázali shodnout. Jde hlavně o hodnotu tzv. bílých aktiv.

Konsolidační banka zanikla. Od soboty ji nahrazuje Česká konsolidační agentura. Na tuto změnu se podrobněji podíváme v Ekonomickém magazínu, který na ČRo 1 - Radiožurnálu začíná v 9 hodin 15 minut.

Každý z nás - obyvatel České republiky - v průměru vypije ročně až 16 litrů vína. Celkem se u nás spotřebuje až jeden a půl milionu hektolitrů tohoto moku ročně. Zhruba polovinu tohoto množství dovážíme. I naše vína jsou ale výborná. Například loňský ročník byl díky vynikající cukernatosti a vysoké sklizni hodnocen skvěle. V posledních pěti letech se tak zařadil za další vynikající ročníky 1997 a 1999.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme