Ekonomické informace 3. 9. 2004

Ministerstvo financí vystaví omluvenku chybujícím podnikatelům. Podle prezidenta HK ČR Jaromíra Drábka se jedná o chyby, které mohou udělat kvůli pozdnímu přijetí nejednoznačné novely zákona o dani z přidané hodnoty.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Bankovky 3

Bankovky 3 | Zdroj: AFP
Přehrát

00:00 / 00:00

J. Drábek: Omluvenka podnikatelům

Na chyby, které se do zákona dostaly, upozornila i Evropská komise. MF připravuje novelu, která by měla platit od ledna příštího roku.

Desetimiliardový schodek zahraničního obchodu za červenec očekává analytička Raiffeisenbank Helena Horská. V červenci ale podle ní dochází ke zhoršování bilance zahraničního obchodu pravidelně.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Zahraniční obchod

Český statistický úřad zveřejní červencovou bilanci právě dnes - dozvíte se v ekonomickém magazínu v 9.15.

Zahraniční investoři u nás mají potíže sehnat kvalifikované pracovníky. Obtížně do svých továren hledají zejména technické odborníky a dělníky. Jak říká analytik ČSOB Petr Dufek, s malým zájmem se přitom setkávají i v regionech, které trpí vysokou nezaměstnaností.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Nedostatek pracovních sil

Rozvoji podniků, škol i celých regionů mohou pomoci tzv. klastry - regionální sdružení podnikatelů ze stejného odvětví, kteří spolupracují s vysokými školami a výzkumnými institucemi. V České republice zatím teprve začínají, jejich budování bude podporovat stát i strukturální fondy Evropské unie. V zahraničí už se ale podle mluvčí agentury Czech invest Jany Víškové klastry osvědčily.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Klastry

Světové ceny ropy opět zamířily prudce vzhůru a zvýšily se o více než dolar na barel. Důvodem byla zpráva o zmrazení účtů ruské ropné firmy Jukos, které ohrožuje její další těžbu. K dalšímu zdražení vedla zpráva o sabotáži na severoiráckém ropovodu.

Americká energetická společnost Enron prodala v aukci své domácí plynovody za 2,5 miliardy dolarů společnému podniku General Electric a energetické firmy Southern Union. Příjmy z prodeje mají firmě pomoci vymanit se z jednoho z největších a nejkomplikovanějších bankrotů v americké historii. Enron se zhroutil na podzim 2001, když se zjistilo, že tehdy sedmá největší společnost v USA skrývala dluhy v řádu miliard dolarů, nadhodnocovala tržby a zisky a klamala investory.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme