Ekonomické informace 30. 1. 2003

Dražší cigarety a alkohol přinese za několik měsíců změna spotřebních daní, kterou vláda navrhne parlamentu. Přes půl miliardy korun by měla vynést privatizace společnosti ČKD Praha Holding. Magistráty Prahy a Brna porušily podle antimonopolního úřadu zákon o zadávání veřejných zakázek. Montservis jako první česká firma získala zakázku od Severoatlantické aliance.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Ani nedávná revize dat o bilanci našeho zahraničního obchodu nenutí centrální banku měnit úrokové sazby - taková jsou očekávaní analytiků před dnešním jednáním bankovní rady. Podle Patrika Chovance z BBG Finance můžeme od České národní banky čekat spíše nový odhad růstu HDP.

Dražší cigarety a alkohol přinese za několik měsíců změna spotřebních daní, kterou vláda navrhne parlamentu. Úroveň zdanění by se tak měla postupně srovnat s Evropskou unií, a to zvláště v případě tabáku. U nás je totiž daň zatím výrazně nižší. Proto podle ministra financí Bohuslava Sobotky není tato změna poslední.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Zvýšení spotřební daně

Fond národního majetku loni podle předběžných výsledků hospodařil s příjmy 129 miliard korun. Celkové výdaje činily 120 miliard. Letos fond počítá s výdaji ve výši 53 miliardy, přičemž nejvýznamnější částkou by mělo být 27 miliardy korun určených pro Státní fond dopravní infrastruktury. Na odstranění starých ekologických zátěží letos FNM uvolní asi šest miliard Kč.

Přes půl miliardy korun by měla vynést privatizace společnosti ČKD Praha Holding. Nejvyšší hodnotu přitom mají podíly v dceřiných společnostech ČKD Praha DIZ a ČKD Vagonka. Jak ale řekl mluvčí společnosti Richard Pažout, prodej Holdingu jako celku vynese dvakrát více než postupný prodej jeho částí.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Pažout: Privatizace ČKD Praha Holding

Magistráty Prahy a Brna porušily podle antimonopolního úřadu zákon o zadávání veřejných zakázek. Brno dostalo pokutu 70 tisíc korun, protože se neřídilo zákonem při výběru podniku, který získal zakázku na opravu Nové radnice. V Praze Úřad pro ochranu hospodářské soutěže podle svého předsedy Josefa Bednáře prověřil zadávání více než 70ti zakázek.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Bednář: Pokuty magistrátům

Montservis jako první česká firma získala od Severoatlantické aliance zakázku za 175 milionů korun, kterou bude realizovat mimo území naší republiky. Podrobnosti přidává náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: Zakázka pro Montservis

Jaroslav Skalický, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme