Ekonomické informace 30. 1. 2004

Koruna se vůči euru propadla na nejnižší úroveň od listopadu 2001. Český Telecom požaduje miliardy od telekomunikačního úřadu jako částečnou úhradu ztráty, která mu každoročně vzniká při poskytování tzv. univerzální služby. Britský výrobce izolovaných přepravních systémů pro farmaceutický a biotechnologický průmysl Laminar Medica vybuduje svůj nový výrobní závod ve Vodňanech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Naše měna je vůči euru nejslabší od listopadu 2001. Propadla se totiž na úroveň 33 korun a 35 haléřů za euro. Oslabila také vůči dolaru - a to na 26,90.

Český Telecom chce od Českého telekomunikačního úřadu 4,5 miliardy korun. Firma tuto částku požaduje jako částečnou úhradu ztráty, která jí každoročně vzniká při poskytování tzv. univerzální služby. Radiožurnálu to řekl mluvčí Telecomu Vladan Crha. Telecom zažaloval úřad, protože podle jeho mínění v rozporu se zákonem úhradu ztráty firmě nezajistil.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Crha: Telecom vs. ČTÚ

Předseda České telekomunikačního úřadu David Stádník Radiožurnálu řekl, že na informace o žalobě nemůže reagovat, protože nezná její obsah.

Bankovní rada ČNB ponechala úrokové sazby na historicky nejnižších dvou procentech. Toto rozhodnutí analytici očekávali. Sazby podle nich budou ještě několik měsíců stabilní, ve druhém pololetí by je ale centrální banka mohla zvýšit. Co změnila už teď, je odhad inflace a růstu ekonomiky pro letošní a příští rok. Růst cen by se v prosinci měl pohybovat v rozmezí 2,6 až 4 procenta, Hrubý domácí produkt by měl letos stoupnout až o 3,4 desetiny procenta.

Britský výrobce izolovaných přepravních systémů pro farmaceutický a biotechnologický průmysl Laminar Medica se rozhodl umístit svůj nový výrobní závod v České republice. Jak Radiožurnálu řekla mluvčí agentury CzechInvest Jana Víšková, v jihočeských Vodňanech firma vybuduje novou provozovnu, což v počáteční fázi přinese regionu 30 nových kvalifikovaných pracovních míst.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Laminar do Vodňan

S novou investicí mohou počítat také Dobřany na Plzeňsku. Výrobní závod tam chce umístit firma Loma Systems, jeden z největších světových výrobců automatizovaných lineárních systémů pro kontrolu kontaminace v potravinářském a farmaceutickém průmyslu.

Za snahou o privatizaci brněnské strojírenské firmy Královopolská stojí sdružení několika brněnských podniků. Ty totiž stojí za nabídkou firmy Královopolská Ria, kterou pro koupi Královopolské doporučila v minulém týdnu privatizační komise. Spolupracovat při pokusu o záchranu brněnské strojírny tak chtějí především Unis, Lavimont a Šmeral Brno.

Tarifní mzda zaměstnanců ČEZu se letos zvýší o tři a půl procenta, tedy o část, kterou navrhovalo vedení firmy. Odborářům se tak nepodařilo prosadit růst tarifů o osm procent. Proti původnímu návrhu společnosti ale zaměstnanci dosáhli navýšení 13. a 14. platů a záruku, že průměrné mzdy v následujících letech převýší inflaci nejméně o tři procenta.

Česká republika chce přilákat více zahraničních turistů než dosud. Také proto soutěží s Maďarskem, Marokem a Brazílií o pořádání světového kongresu turistických organizací v roce 2006. To, zda se událost považovaná za olympiádu cestovního ruchu bude za dva roky v Praze skutečně konat, bychom měli vědět už letos na jaře. Právě v tu dobu začne Česká republika také inzerovat na mezinárodních zpravodajských televizích, jako je CNN nebo BBC.

Přes vládní Českou centrálu turistického ruchu zaplatila na šest stovek třicetisekundových reklamních spotů. Kromě dvou zmíněných stanic uvedou reklamu na Českou republiku Eurosport a Discovery Channel. Reklamní kampaň by měla zvýšit zájem zahraničních turistů, doplňuje šéf České centrály cestovního ruchu David Gladiš.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Gladiš: Reklamní kampaň

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme