Ekonomické informace 30. 12. 2003

Dolar se dále propadá, od začátku roku už ztratil vůči euru 20 procent své hodnoty. Ropný kartel OPEC zvažuje to, zda na únorovém setkání ministrů sníží produkční limit skupiny. Akcionáři Harvardského průmyslového holdingu by měli mít i v příštím roce možnost získat peníze z Daventree Trustu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Detail dvacetidolarové bankovky

Detail dvacetidolarové bankovky | Foto: Jan Rosenauer

Americká měna se stále propadá, od začátku roku už ztratila vůči euru 20 procent své hodnoty. Podle makléře Reiffeisen Bank Ivo Prokopa je hlavní příčinou poklesu amerického dolaru špatná ekonomika Spojených států, a nepomáhají tak ani dobré zprávy třeba ve formě zatčení bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna. Důkazem je poslední historické minimum ze včerejšího obchodování - americká měna prolomila hranici 1 dolaru a 25 centů za euro.

Přehrát

00:00 / 00:00

I. Prokop: Pokles dolaru

Ropný kartel OPEC zvažuje to, zda na únorovém setkání ministrů sníží produkční limit skupiny. Důvodem jsou obavy z nadměrných dodávek ropy na trh ve druhém čtvrtletí příštího roku. Podle analytika Československé obchodní banky Marka Féra by tak mohly ceny pohonných hmot u nás vzrůst právě díky vyšším cenám ropy na světových trzích.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fér: Ceny pohonných hmot

Akcionáři Harvardského průmyslového holdingu by měli mít i v příštím roce možnost získat peníze z Daventree Trustu. Jak řekl Radiožurnálu předseda představenstva holdingu Tomáš Ševčík, počítá s tím, že po jedno až dvouměsíční přestávce začne firma Daventree Trust akcionářům opět vyplácet peníze.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Ševčík: Výplata akcionářů HPH

Žatecká průmyslová zóna Triangl je podle generálního ředitele agentury CzechInvest ideálním místem pro výrobu mikroprocesorů. Výhodou žatecké zóny je prý zajímavá návaznost na německé Drážďany, kde velký americký výrobce počítačových čipů AMD oznámil stavbu už druhé továrny. Podle Martina Jahna je takových výhodných pozemků v Evropě relativně málo.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Jahn: Žatecká zóna

Žatecká zóna se neúspěšně pokoušela získat už dva automobilové výrobce - jihokorejský Hyundai a japonsko-francouzské konsorcium Toyota-Peugeot-Citroen.

Zaměstnanci kladenské válcovny Noval stále čekají na listopadovou mzdu. Místní odboráři se ale nevzdávají naděje a věří, že zpožděná výplata se na jejich účtech objeví nejpozději dnes ráno. V opačném případě jsou připravení k odvetné akci. Situaci ale zatím nechtěli více dramatizovat a o dalších krocích chtějí rozhodnout až dnes.

Ruský prezident Vladimir Putin podepsal přelomový zákon o pojištění bankovních vkladů. Rusko na tyto garance čekalo celé desetiletí. Nová legislativa by měla pomoci bankám přilákat miliardy rublů a dolarů, které lidé zatím schovávají pod slamníky, a podpořit tak rozvoj ekonomiky.

Výherce miliardového jackpotu v maďarském lottu přichází denně o milion forintů - téměř o 124 tisíce korun. Přestože od losování uběhl už měsíc, majitel jediného výherního tiketu se stále nepřihlásil. Suma přesahující pět miliard forintů tak stále zůstává v depozitu firmy provozující lotto.

Marika Táborská, Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme