Ekonomické informace 30. 4. 2002

Zákazníci Českého Telecomu, kteří kvůli zdražení odhlásili pevnou linku, mohou ještě v úterý zdarma požádat o její opětovné zprovoznění. Další téma: tuzemské letecké společnosti nedostanou od státu odškodnění za finanční ztráty způsobené poklesem dopravy po loňských útocích teroristů Ve Spojených státech. Hovoříme také o tom, že se spory mezi Evropskou unií a Spojenými státy dostaly do dalšího kola.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

klávesnice telefonu

klávesnice telefonu | Foto: Jan Rosenauer

Odboráři ve stavebnictví se dohodli se zaměstnavateli na zvýšení mzdových tarifů. Ty podle smlouvy mezi Svazem podnikatelů ve stavebnictví a odborovým svazem Stavba vzrostou od 1. května v průměru o více než 7 procent.

Kurs koruny je stále nepřiměřeně silný. Včera to řekl viceguvernér České národní banky Luděk Niedermayer. Myslí si, že možnost intervence je nadále zhruba tak pravděpodobná jako předtím. Česká měna včera oslabila na 30 korun 55 haléřů za euro.

Vláda neprodá Český Telecom. Zájemci totiž podle jejího názoru nabídli za státní podíl příliš málo peněz.

Burza zareagovala jednozačně. Akcie Telecomu poklesla o 4, 79 procenta na necelých 328 korun.

Zákazníci Českého Telecomu, kteří kvůli zdražení odhlásili pevnou linku, mohou ještě dnes zdarma požádat o její opětovné zprovoznění. Ti, co se rozhodnou později, budou muset zaplatit běžnou cenu za zřízení telefonu - tedy 3500 korun. Jak se v minulém období změnil počet zákazníků Telecomu, vypočítává mluvčí firmy Vladan Crha.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Crha: Telecom v číslech

Tuzemské letecké společnosti nedostanou od státu odškodnění za finanční ztráty způsobené poklesem dopravy po loňských útocích teroristů Ve Spojených státech. Podle ministra dopravy Jaromíra Schlinga nešlo o žádné přehnané částky. Přímé škody vyčíslily České aerolinie na 43 miliony korun a u společností Fischer Air a Travel Servis se pohybovaly v jednotkách miliónů.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Schling: Letecké společnosti

Českým radiokomunikacím klesl čtvrtletní zisk skoro o 58 milionů korun. V prvním čtvrtletí vykázaly zisk před zdaněním 9 miliónů korun, zatímco ve stejném období loni to bylo téměř 67 milionů. Provozní ztráta dosáhla 13 miliónů Kč. Důvodem je konkurenční tlak a vysoké odpisy.

Nová huť Ostrava už letos propustila 320 lidí. Se současných téměř dvanácti tisíc zaměstnanců by do konce roku mělo odejít ještě dalších 780 pracovníků. Celkem asi šest set propuštěných ocelářů má nárok na státem přiznané odchodné. Důvody propouštění vysvětlila personální ředitelka hutě Helena Vlčková.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Vlčková: Nová huť propouští

Spory mezi Evropskou unií a Spojenými státy postoupily do dalšího kola. Po amerických dovozních clech na ocel chystá Unie sankce na dovoz amerického zboží. Washingtonu se to nelíbí. Podrobnosti má náš bruselský zpravodaj MIlan Fridrich.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Fridrich: USA a EU

Cena zlata včera stoupla na své dvouleté maximum. Na 312 dolarů za unci ji vytáhl slabý kurs dolaru a napětí na Blízkém východě.

Milan Kopp, Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme