Ekonomické informace 30. 5. 2005

Jasná porážka euroústavy ve Francii oslabí euro. Podle analytiků může jednotná evropská měna dnes ráno klesnout na hodnotu 1 euro 24 centy za dolar. To se promítne i do kurzu české koruny, která zřejmě k euru několik haléřů ztratí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny a eura

Koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

O návrhu rozpočtu EU na léta 2007 až 2013 bude dnes jednat premiér Jiří Paroubek se svým lucemburským protějškem a předsedou Evropské rady Jean-Claudem Junckerem. Česku jde hlavně o to, kolik dostane ze strukturálních fondů, Fondu soudržnosti a z titulu venkovského rozvoje. Lucembursko navrhlo podstatné snížení výdajů pro chudší členské státy, což se nelíbí ČR ani dalším členům.

V Brně dnes začíná konference o klastrech. Jedná se o seskupení malých, středních i velkých firem, které mají mezi sebou ekonomické vazby a v rámci jednoho regionu mohou také sdílet know-how a infrastrukturu. Podle Jany Studničkové z agentury Czechinvest konference nabídne především zkušenosti ze zahraničí, kde klastry dobře fungují.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Studničková: Klastry

Jihokorejská automobilka KIA Hundai zvyšuje svou investici na Slovensku na 34 miliardy korun. Jak informuje naše zpravodajska na Slovensku Renata Havranová, KIA tak proti původním plánům investuje do nového závodu u Žiliny o pět miliard víc.

Portugalsko bude mít letos nejvyšší rozpočtový deficit, jaký kdy měla nějaká země Evropské měnové unie od spuštění eura v roce 1999. Po Řecku je tak další zemí, která prožívá krizi věrohodnosti vzhledem k euru. Týdeník The Economist k tomu poznamenává, že podobně jako v Řecku i v Portugalsku politici hrají oblíbenou hru svalování viny na předchozí vládu.

Ředitel Rampl se snaží prodat mnichovskou banku zřejmě co nejrychleji, a tak jedná na vlastní pěst, bez mandátu představenstva, cituje nedělník zdroj z vedení HVB. Důvodem jsou možné další úvěrové ztráty. Jen vloni banka takto na nemovitostních kreditech prodělala 2,3 miliardy euro. Naopak aktiva HypoVereins ve Východní Evropě jsou její stávající devizou, která přitahuje. Namísto Italů nastupují tak možná Španělé, konkrétně největší bankovní dům v eruzóně Santander Central Hispaňo, či Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA). S novými investory by bylo jednodušší oznámit nepřímé odpisy, resp. svést je na jejich sanační tlak.

Titul Světový podnikatel roku získal za letošní rok Američan Wayne Huizenga, zakladatel tří firem z žebříčku 500 největších amerických společností. Soutěž organizuje společnost Ernst & Young. Jedním ze 32 finalistů byl Miroslav Řihák z brněnské společnosti Anect.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme