Ekonomické informace 30. 5. 2006

Lidí, kteří přispívají na důchody přibývá rychleji než penzistů. ČEZ koupil dvě polské elektrárny. Důvěra v ekonomiku je nejvyšší od ledna 1998. Škodovky se budou montovat v Rusku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

elektrárna

elektrárna | Foto: Jan Rosenauer

Lidí, kteří přispívají na důchody, přibývá v České republice rychleji než penzistů. Ke konci letošního března Česká správa sociálního zabezpečení evidovala zhruba o 110 tisíc plátců víc než před pěti lety. Počet důchodců se za stejnou dobu zvýšil přibližně o 47 tisíc. V průměru připadají na jednoho důchodce téměř dva poplatníci - přesněji 1,8. Náměstek ústředního ředitele České správy sociálního zabezpečení Luboš Vaněk vysvětlil, že velkou roli hraje úspěšnost výběru pojistného.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Vaněk: Důchody

Společnost ČEZ koupila dvě polské elektrárny. Zaplatí za ně dohromady 383 miliony dolarů. Oba zdroje se nacházejí nedaleko Dětmarovic a Energetiky Vítkovice, které patří do skupiny ČEZ. Jedním z důvodů koupě je snížení nákladů například pomocí společného nákupu paliva. Podle mluvčí podniku Evy Novákové ČEZ plánuje další rozšiřování svých zahraničních aktivit.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: ČEZ

Celková důvěra v ekonomiku byla v květnu nejvyšší od ledna 1998. Proti dubnu vzrostla o 1,6 bodu a v meziročním srovnání byla vyšší o 4,2 bodu. Výsledek šetření Českého statistického úřadu komentuje Vladimír Pikora ze společnosti Next Finance.

Přehrát

00:00 / 00:00

V. Pikora: Důvěra

Koncern Volkswagen a Škoda Auto postaví v Rusku montážní halu. V Moskvě to stvrdili podpisem smlouvy zástupci automobilky s ruskou stranou. Pro západní automobilky je totiž kvůli pětadvacetiprocentnímu clu nevýhodné dovážet do Ruska nové vozy. Podrobnosti o investici nám řekne moskevský zpravodaj Českého rozhlasu Petr Vavrouška.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Vavrouška: Škoda

Severočeské těžební firmy, kraje či obce mohou znovu žádat o dotace na projekty odstraňování škod vzniklých důlní činností před privatizací státních hnědouhelných společností. Meziresortní komise, která projekty posuzuje, tak uvolnila dosavadní stop stav. Projekty bude přijímat přijímá do konce září.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme