Ekonomické informace 30. 5. 2007

Pokud Státní fond dopravní infrastruktury nedostane 11 miliard, zpozdí se dokončení některých významných komunikací. Zhruba ještě týden mají zájemci čas přihlásit se o 260 konkurzů Lesů České republiky. Evropská komise zveřejní zprávu o plnění kritérií pro přijetí eura Českem. ČEZ vydá dluhopisy až za deset miliard korun.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Dálnice D8

Dálnice D8 | Foto: www.rsd.cz

Státnímu fondu dopravní infrastruktury chybí 11 miliard korun. Pokud je nedostane, nebudou podle náměstka ministra dopravy Jiřího Hodače včas dokončeny důležité stavby, například dálnice D8 přes České středohoří. Dalším problémem je dosud neschválený rámec celkové pomoci z Evropské unie do roku 2013. To brání čerpání peněz z operačního programu Doprava, přes který by mělo do dopravní infrastruktury přitéci rekordních 160 miliard korun. Kdy bude zřejmě možné čerpat finance z tohoto fondu odhaduje ředitel Odboru fondů resortu dopravy Tomáš Čoček.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Čoček: Peníze na dálnice

Nejpozději do 8. června vypíší Lesy České republiky 260 výběrových řízení na tříleté smlouvy. Jediným kritériem soutěží v hodnotě miliard korun bude cena. Jak potvrdil generální ředitel Lesů Jiří Holický, zakázky by měly firmy plnit od 1. ledna příštího roku do konce roku 2010. Dosud firmy ve státních lesích pracují na základě časově omezených zakázek, které jim podnik zadal na likvidaci kalamity po lednovém orkánu Kyrill.

Evropská komise zveřejní zprávu, jak Česko plní kritéria nezbytná pro přijetí eura. Podle analytika České spořitelny David Navrátil předpokládá, že při hodnocení konvergenčního programu rozhodně nebude šetřit kritikou.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Navrátil: Zpráva

Komise se také zaměří na český rozpočtový schodek. Ministr financí Miroslav Kalousek už dříve řekl, že z Bruselu kvůli deficitu očekává zásadní kritiku.

České poště loni kvůli jednorázovým účetním operacím klesl zisk před zdaněním téměř o dvě třetiny na 330 miliónů korun. Bez započtení operací, které souvisejí s přechodem na akciovou společnost, by státní firma skončila s miliardovým ziskem.

Elektrárenská společnost ČEZ vydá dluhopisy až za deset miliard korun, pomocí kterých chce spolufinancovat zpětný odkup vlastních akcií. Firma už odkoupila akcie za šest miliard korun, říká její mluvčí Eva Nováková.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: ČEZ

Slovensko a Polsko se přestaly dohadovat o používání názvu ovčího sýra oštěpek. V Polsku je znám jako oscypek a na Slovensku oštiepok. Oba státy se dohodly, že názvy produktů se nebudou překládat, a tím se zabrání tomu, aby byl spotřebitel uveden v omyl. Spor bránil oběma zemím žádat o registraci sýrů v Evropské unii.

Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme