Ekonomické informace 30. 6. 2003

Východoněmečtí odboráři utrpěli drtivou porážku. Ani po čtyřtýdenní stávce se jim nepodařilo prosadit zkrácení pracovní doby na úroveň kolegů ze západu Německa. Zaměstnavatelům se tentokrát vyplatila neústupnost. Přesto kvůli zastaveným dodávkám automobilových součástek nevyrobil Volkswagen 20 tisíc vozů a BMW 11 tisíc vozů. Oddechne si určitě i mladoboleslavská Škodovka, protože té hrozilo, že jí součástky dojdou tento týden.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

v ocelárně

v ocelárně | Foto: Česká televize

Německá vláda schválila rozsáhlé daňové škrty, díky nimž zůstane Němcům příští rok navíc celkem 18 miliard eur. Rychlejším snižováním daní chce německý kabinet obnovit růst stagnujícího motoru evropské ekonomiky. Tamní obchodníci už doufají, že snížení daní inspiruje lidi k většímu utrácení.

U nás by od poloviny příštího roku měla vzrůst dědická daň. Změnu zákona dnes ministr financí navrhne vládě. Jak ale vysvětlila mluvčí ministerstva Eva Nováková, zdanění se nedotkne nejbližších dědiců.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Dědická daň

Snížit by se měla daň z převodu nemovitostí. A to z pěti na tři procenta.

Vládu dnes čeká těžké jednání o jednotlivých zákonech, které by měly provázet reformu veřejných financí. Například by měla klesnout podpora stavebního spoření, daň z příjmů podniků by se měla snížit o 3 procenta, změnit by se měl důchodový systém i vyplácení nemocenské. Hodně sporů vyvolává záměr, aby osoby samostatně výdělečné činné - tedy hlavně živnostníci - odváděli státu víc než dosud. Podle mluvčí ministerstva práce a sociálních věcí Kateřiny Prejdové se zvýší povinný odvod u těch lidí, kteří vykazují nízké příjmy z podnikání.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Prejdová: Platby OSVČ

Dnes vyprší termín pro podání daňového přiznání právnických osob, které ze zákona podléhají auditu, a všech podnikatelů a živnostníků, jejichž přiznání k dani z příjmu zpracovává daňový poradce. Podle Lubomíra Janouška z finančního ředitelství Praha nápor lidí na přepážkách nehrozí a dodává, že dnešek je posledním termínem i pro zaplacení příslušné daně.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Janoušek: Daňová přiznání

Malé a střední podniky v pohraničí s Rakouskem mohou ještě dnes - v posledním termínu - podat žádost o dotace k úvěru. Od Českomoravské záruční a rozvojové banky tak mohou získat až tři miliony korun. Program podporuje investice těchto podniků tak, aby vzrostla v příhraničí zaměstnanost. Jak dodává ředitel banky Ladislav Macka, peníze mohou získat firmy, které zaměstnávají maximálně 250 lidí.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Macka: Žádosti o dotace

Stejný program, financovaný převážně ze zdrojů Evropské unie, mohou získat i podniky u hranic s Německem. Ty mají ale na podání přihlášek čas do 30. září.

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme