Ekonomické informace 30. 7. 2007

Zavést daň na víno navrhuje část poslanců ODS. Investoři s napětím očekávají, jak se bude vyvíjet dnešní obchodování na světových akciových trzích. Malé české pivovary si stěžují na dominantní výrobce piva. Zaměstnanců v českém lesním hospodářství dál ubývá.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Zavést daň na víno navrhuje část poslanců ODS. Z každého litru vína by se tak platilo deset korun do státní pokladny. Nová daň by měla přinést téměř dvě miliardy korun ročně, uvedla to televize Prima.

Vinaři s navrhovanou daní nesouhlasí. Podle prezidenta Českomoravského svazu vinařských podniků Antonína Šťastného by tato daň sloužila k likvidaci jihomoravského vinařství. Podobna daň přitom neexistuje v žádném vinařském státě v Evropské unii.

Investoři s napětím očekávají, jak se bude vyvíjet dnešní obchodování na světových akciových trzích. Ty v uplynulém týdnu postihla jedna z nejsilnějších korekcí za poslední roky. Na pražské burze v pátek klesly akcie farmaceutické firmy Zentiva o 16 procent.

Tento týden tak bude na akciových trzích ve znamení nervozity. Makléři čekají zda budou trhy pokračovat v dalším propadu, či zda nákupní příkazy vrátí akcie na jejich původní ceny. Pokračuje portfolio manažer společnosti A&CE David Hedija.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Hedija: Ceny akcií

Malé české pivovary si stěžují na dominantní výrobce piva. Velcí hráči na trhu jako Plzeňský Prazdroj podle nich zneužívají svého postavení v obchodě, službách i při tvorbě cen. Malé pivovary tvrdí, že jsou omezovány v dodávkách do některých restaurací a hostinců. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže sice dostal v tomto smyslu několik stížností, žádné nedostatky ale neodhalil, říká jeho místopředseda Kamil Rudolecký.

Přehrát

00:00 / 00:00

K. Rudolecký: Stížnost malých pivovarů

Zaměstnanců v českém lesním hospodářství dál ubývá. Loni v odvětví pracovalo 20.300 lidí, tedy o sedm procent méně než v předchozím roce. Trend nepřetržitého poklesu po roce 1989 tak stále pokračuje. Stojí za ním nižší mzdy v odvětví a používání moderních technologií. V Česku se například výrazně zvýšilo používání tzv. harvestorů, tedy strojů které strom porazí, odvětví i nařežou na jednotlivé sortimenty. Jejich produktivita je vysoká a je tak potřeba méně lidí v těžebních činnostech.

Podíl vody, větru, biomasy nebo bioplynu, na výrobě elektřiny roste. Loni přesáhl podíl obnovitelných zdrojů na celkové tuzemské výrobě elektrické energie čtyři procenta, celkem se vyrobilo 3,5 terawatthodin, tedy o 12 procent více než v roce 2005. Čelní místo mezi obnovitelnými zdroji zaujímají vodní elektrárny.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme