Ekonomické informace 30. 9. 2002

Privatizace chemické skupiny Unipetrol začne znovu. Šéf Agrofertu Andrej Babiš totiž trvá na tom, že za stávajících podmínek Unipetrol nekoupí. Stále směrem dolů se propadají akciové trhy ve světě. Jsou totiž ovlivněny vývojem na americké burze. Doslova katastrofální dopad může mít výskyt nemoci šílených krav pro zemědělské družstvo Deblín v okrese Brno-venkov. Právě tam oznámili v pátek minulý týden veterináři 3. případ výskytu nemoci BSE v České republice.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

peníze

peníze | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Privatizace chemické skupiny Unipetrol začne znovu. Šéf Agrofertu Andrej Babiš totiž trvá na tom, že za stávajících podmínek Unipetrol nekoupí. Agrofert zvítězil ve vládním tendru loni v prosinci a podle kupní smlouvy měl za 63 procent v Unipetrolu zaplatit do dnešního dne 361 milión eur. Babiš si ale myslí, že to je příliš vysoká cena. Fond národního majetku podnikatelovo rozhodnutí akceptoval a na uskutečnění obchodu netrvá. Problémy s privatizací Unipetrolu se podle Miroslava Ševčíka z Liberálního institutu odrazily i v ceně jeho akcií.

Přehrát

00:00 / 00:00

Miroslav Ševčík o ceně akcií Unipetrolu

Nyní bude pravděpodobně vypsána nová soutěž na privatizaci Unipetrolu. Jeho akcie by potom podle analytiků mohly posílit.

Naopak stále směrem dolů se propadají akciové trhy ve světě. Jsou totiž ovlivněny vývojem na americké burze. Ta v poslední době doplácí na špatné hospodaření podniků a pokles ekonomiky. Ani stále nejistá situace v Perském zálivu burzám nepřidává. Českému akciovému trhu hrozí ale podle Petra Poskera z ABN Amro jiné nebezpečí - více než vývoj na světových trzích ho totiž ovlivňuje právě privatizace firem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Posker o nebezpečí z privatizace

Podle Petra Poskera je tedy možné, že tímto způsobem zmizí z českého trhu většina významných emisí.

Kauza H-Systému se konečně dostala před soud. Šest zakladatelů společnosti je obžalováno z poškozování věřitele, podvodu a zpronevěry. Téměř miliardu korun, kterou do spoleščnosti investovalo skoro tisíc klientů, ale policie nedokázala dohledat. Jediným zdrojem vrácení peněz je tedy konkursní řízení. To se ale - stejně jako vyšetřování - táhne už 4 roky, a pohledávky klientů stejně pokryje maximálně z 5ti procent. Dosud byla prodána pouze necelá polovina majetku vytunelované firmy. Kolik peněz bude možné v konkursu ještě získat, prozradil zvláštní správce konkursní podstaty Ivo Mráz.

Přehrát

00:00 / 00:00

Ivo Mráz o penězích z konkurzu

Podle Iva Mráze bude konkurs trvat ještě minimálně jeden nebo dva roky.

Doslova katastrofální dopad může mít výskyt nemoci šílených krav pro zemědělské družstvo Deblín v okrese Brno-venkov. Právě tam oznámili v pátek minulý týden veterináři 3. případ výskytu nemoci BSE v České republice. Zatím dva testy nemoc u zvířete potvrdily. Vzhledem k nízkému počtu zaměstnanců znamená pro nás ztráta i jediného kusu dobytka existenční problém - tvrdí předseda družstva v Deblíně Antonín Juříček:

Přehrát

00:00 / 00:00

Antonín Juříček o BSE

Výsledek třetího vyšetření, které by mělo definitivně potvrdit či vyvrátit tzv. nemoc šílených krav u dobytčete z družstva Deblín, může být znám už zítra.

Kubánci mají zájem o české konzervy. První zásilku potravinových výrobků za půl miliónu korun dodala v těchto dnech na Kubu společnost HAMÉ Babice. Spolu s firmou Simplex CZ uspěl největší český výrobce konzervovaných potravin na kubánskím trhu v síti prodejen Free Shop. Kubánci mají zájem především o sterilovanou zeleninu, ovocné kompoty, paštiky a výrobky z rajčat.

Michal Fila Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme