Ekonomické informace 30. 9. 2003

Společnost Honeywell dnes v průmyslové zóně Černovická terasa v Brně otevírá Globální vývojové centrum a výrobní prostory. Mezinárodní firma působící v řadě technologických a výrobních odvětví tam buduje brněnskou pobočku už několik měsíců. Zaměstnává 270 lidí a podle představitele společnosti Jaroslava Doležala nabízí příležitost dalším.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

průmyslová zóna

průmyslová zóna
Přehrát

00:00 / 00:00

J. Doležal: Honeywell otevírá

Dluhy transformace začínají dopadat i na zemědělská družstva. Do prodeje dnes jde prosperující družstvo Běšiny na Klatovsku, které se dostalo do konkurzu právě kvůli tom, že nevyplatilo dlužné transformační podíly. Zemědělská družstva přitom na vyrovnání měla už deset let. Věřitelé, kterým došla trpělivost, podávají žaloby. Správce konkursní podstaty Josef Benedikt potvrdil, že družstvo dalo návrh na konkurs samo na sebe.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Benedikt: Běšiny na prodej

Česká národní banka dnes zveřejní stav zahraničního dluhu České republiky k poslednímu červnu. Podle hlavního ekonoma HVB Bank Pavla Sobíška není žádným problémem - jeho podíl na HDP stabilně klesá už od roku 1998.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Sobíšek: Zahraniční dluh

Česká měna oslabila o dvacet haléřů na 31,82 Kč za euro. Podle Vladimíra Pikory z Volksbank CZ si investoři vybírali zisky. Nadále je bude zajímat především schvalování státního rozpočtu na příští rok v Poslanecké sněmovně.

Výplatu dividend celkově za téměř dvě miliardy korun budou dnes schvalovat akcionáři Plzeňského Prazdroje na řádné valné hromadě. Podle návrhu připadá na tisícikorunovou akcii dividenda o stejné výši, totéž se týká majitelů akcií s jmenovitou hodnotou deset korun. Plzeňský Prazdroj majoritně ovládá druhá největší pivovarnická firma na světě SABMiller, která drží zhruba 97 procent akcií.

Ministři zemědělství 25 členských a vstupujících zemí Evropské unie schválili reformu společné zemědělské politiky, na které se dohodli koncem června. Reforma je kompromisem, který představuje krok k oddělení dotací od produkce a posun k financování nikoli objemu výroby, ale venkovského rozvoje.

Počet aut ve světě se v příštích 20 letech ztrojnásobí na 1,5 miliardy vozidel. Ze studie britské asociace AA Motoring Trust dále vyplývá, že největšími vlastníky aut v Evropě jsou Italové - na 1000 obyvatel připadá 540 vozidel. Automobilový trh i nadále poroste, nejvíce zřejmě v Číně, ale také v USA, kde je nyní více automobilů než dospělých osob.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme