Ekonomické informace 30. 9. 2004

Systém novomanželských půjček naplánovaný ministerstvem pro místní rozvoj napadl náměstek ministra financí Tomáš Prouza. Podle něj sice stát může poskytovat návratné novomanželské půjčky, ale nemá peníze na to, aby dotoval úroky z úvěrů.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

kuchyně

kuchyně | Foto: Jan Rosenauer

Ministerstvo pro místní rozvoj totiž chce, aby v zpočátku poskytoval půjčky přímo státní fond bydlení ze svých zdrojů, a to až do celkové částky jeden a půl miliardy korun.

Tak by uspokojil asi 5 tisíc žadatelů. V případě většího zájmu by pak další úvěry poskytovala jedna banka vzešlá z výběrového řízení. Stát by dotoval tržní úroky tak, aby se srovnaly podmínky s půjčkami od fondu. Podle Prouzy ale stát na dotace úroků peníze nemá.

Americký Boeing zřejmě brzy odejde z Aera Vodochody. Vláda sice zatím odložila o týden schválení zprávy ministerstva financí o jednání s americkou společností, přesto Jindřich Marek z tiskového odboru naznačil, že dohoda je už velmi blízko a Američané nejspíš nebudou žádat ani další finanční kompenzaci.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Marek: Boeing

Boeing po státu za svůj odchod původně požadoval odstupné miliardu korun a smluvní záruky, že se s ním stát nebude kvůli vodochodské zbrojovce nikdy soudit. Naopak ministerstvo financí navrhovalo jen symbolickou částku - jednu korunu, vzhledem k tomu, že stát uhradí splátky více než devítimiliardových úvěrů za vodochodskou zbrojovku. Nárok Boeingu na odstupné vyplývá ze smluv, které s ním v roce 1998 uzavřela při vstupu do Aera tehdejší vláda Josefa Tošovského.

K větší obezřetnosti při nakládání s veřejnými rozpočty nabádá zpráva o vývoji světového hospodářství, kterou zveřejnil Mezinárodní měnový fond. Zejména země Evropské unie by měly snížit svou rozmařilost a kromě zásadních reforem také více šetřit. S tím souhlasí i analytik ČSOB Petr Dufek.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Dufek: Úspory

Česká národní banka dnes bude rozhodovat o výši úrokových sazeb. Ačkoliv v předchozích týdnech dala banka najevo, že u nás sazby postupně pomalu porostou, podle Heleny Horské z Raiffeisen bank zatím zůstanou na současných 2 a půl procentech. I když dnešní zvýšení úrokových sazeb zcela vyloučit nelze, je podle Horské pravděpodobnější, že centrální banka s tímto rozhodnutím počká až na říjen, kdy bude mít k dispozici aktuální makroekonomickou prognózu dalšího vývoje naší ekonomiky.

Přehrát

00:00 / 00:00

H. Horská: Úrokové sazby

Placení kartou přes internet by mělo být bezpečnější. Někteří tuzemští internetoví prodejci totiž v létě začali používat nový systém - tzv. 3D-Secure protokol, jak potvrzuje i mluvčí ČSOB Pavel Hejzlar.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Hejzlar: Placení kartou

Milan Kopp, Aleš Heřmánek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme