Ekonomické informace 30. 9. 2005

Doručovatelské firmy mají poslední možnost podat žádost o udělení poštovní licence - zájem ale zřejmě projeví jen Česká pošta. Mezinárodní federace fonografického průmyslu chce po Číně, aby zavřela továrny, kde vznikají pirátské nahrávky. Česko má možnost získat další investici v oblasti automobilového průmyslu - na Ostravsku možná postaví svůj nový závod korejská automobilka Hyundai. Stát prodá svůj 55procentní podíl v Severočeských dolech společnosti ČEZ za více než 9 miliard korun.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Poštovní schránka

Poštovní schránka | Foto: Jan Rosenauer

Český telekomunikační úřad vyzval tuzemské doručovatelské firmy, aby podaly žádost o udělení poštovní licence. Právě dnes je poslední den, kdy se mohou přihlásit, ale podle zkušeností ČTÚ pravděpodobně projeví zájem jen Česká pošta. Podle podmínek licence totiž musí vybraná firma zajistit na celém území všechny základní poštovní služby, a to zatím kromě České pošty podle Eduarda Pranštetra z úřadu nikdo nedokáže.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Pranštetr: Poštovní licence

Mezinárodní federace fonografického průmyslu IFPI chce po Číně, aby zavřela továrny, kde vznikají pirátské nahrávky a aby piráty poslala do vězení. Federace zastupuje mimo jiné nahrávací společnosti Sony BMG, Warner Music nebo EMI. Podle federace respektuje autorská práva pouze deset procent tamních hudebních nahrávek.

Čína ale vstoupila v roce 2001 do Světové obchodní organizace, a to by také mělo podle ekonomky Markéty Šichtařové znamenat, že daná země bude dodržovat autorská práva. Ale Čína ani další asijské země si s tím hlavu příliš nelámou.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Pirátské nahrávky z Asie

Česko má možnost získat další investici v oblasti automobilového průmyslu. Jedná se o korejského výrobce Hyundai. Jejich generální ředitel se už byl podívat na Ostravsku a obhlížel místa, kde by bylo novou továrnu nejlepší postavit. Zájem Hyundaie večer potvrdila i agentura CzechInvest. Jak ale podotýká mluvčí agentury Jana Víšková, definitivní rozhodnutí, jestli bude automobilka u nás, ještě nepadlo.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Víšková: Hyundai na Ostravsku

Dnes je v Severomoravském kraji bez práce 96 tisíc lidí. Nová investice by tak kraji jenom prospěla. Velikost jihokorejská investice by se navíc rovnala všem zahraničním přímým investicím, které k nám přišly v roce 2003.

Investice ze zahraničí tak stále rostou. Jen za loňský rok jsme vykázali nárůst o 112 procent - na zhruba 110 miliard. Vyšší tempo přímých zahraničních investic loni vykázaly pouze Litva, Rumunsko a Lotyšsko. Vyplývá to ze zprávy Konference OSN pro obchod a rozvoj.

Stát prodá svůj 55procentní podíl v největší tuzemské hnědouhelné společnosti Severočeské doly energetické firmě ČEZ za více než 9 miliard korun. Rozhodla o tom vláda. Ministr financí Bohuslav Sobotka uvedl, že v minulých dvou letech získal stát ze Severočeských dolů na dividendách více než 2,3 miliardy korun a celkově si tak stát přijde na více než 11 miliard

Vyšší ceny ropy by ve střednědobém horizontu vedly k vyšší inflaci a vyšším úrokovým sazbám, řekl po jednání rady České národní banky její guvernér Zdeněk Tůma. Podle něj hlavními nejistotami prognózy nadále zůstávají právě ceny ropy a zemního plynu a silnější kurz koruny spolu s nižší inflací v srpnu. Tůma upozornil, že ceny energií se stanou zřejmě jednou z priorit v nadcházející prognóze centrální banky.

Nový byt je pro většinu českých rodin stále méně dosažitelný než pro obyvatele starých členských zemí Evropské unie. Zatímco Čech si za průměrnou mzdu koupí zhruba 8 desetin metru čtverečního nového bytu, obyvatel původní evropské patnáctky si pořídí 1,5 až 2,5 metru. Vyplývá to ze statistiky Ministerstva pro místní rozvoj. Bydlení ve starých zemích Unie je tak asi o 50 procent dostupnější.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme