Ekonomické informace 30. 9. 2007

Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o růstu mezd. Bankovní rada České národní banky bude opět rozhodovat o výši úrokových sazeb. Vláda schválila novelu zákoníku práce, která má odstranit největší chyby současného kodexu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Platy v Česku rostou. Ekonomové odhadují, že se ve druhém čtvrtletí letošního roku zvýšily o devět procent. Reálná mzda, tedy po odečtení inflace, se zvýšila asi o 6,5 procenta. Přesná čísla dnes zveřejní Český statistický úřad.

Podle Davida Marka ze společnosti Patria umožnily zvyšování mezd dobré výsledky firem, růst ekonomiky a větší produktivita práce.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Marek: Růst mezd

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas dnes oznámí, o kolik by měly vzrůst důchody. Z materiálu, který v rámci připomínkového řízení obdrželi odboráři vyplývá, že penze mají od příštího roku v průměru vzrůst zhruba o 350 korun.

Ničivé požáry v Řecku způsobily škody ve výši šesti desetin procenta hrubého domácího produktu země. To představuje částku zhruba 33 miliard korun. Náměstek řeckého ministra financí Christos Folias uvedl, že dopad odhadované ztráty na státní rozpočet ale zatím není jasný.

Bankovní rada České národní banky dnes bude opět rozhodovat o výši úrokových sazeb. Od nich se odvíjí např. úročení hypoték. Podle analytiků ale dnes sazby zřejmě nezvýší. Letos by ale podle nich měli centrální bankéři sazby zvýšit ještě dvakrát, začít by s tím měli nejpozději v září. Základní sazba by tak měla na konci roku stoupnout na 3,5 procenta.

Odstranit největší chyby současného zákoníku práce - to má zajistit novela kodexu, kterou schválila vláda. Kromě toho má úprava, na které se dohodla tripartita, liberalizovat pracovní trh. Například studenti by mohli pracovat čtyřicet hodin týdně místo nynějších třiceti, říká ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Nečas: Novela zákoníku práce

Česká energetická skupina ČEZ a největší maďarský ropný koncern MOL chystají společné strategické kroky ve střední Evropě. Prvním z nich má být podle týdeníku Euro výstavba dvou elektráren na zemní plyn o výkonu 800 megawattů. Jedna elektrárna má vzniknout v Maďarsku a druhá na Slovensku. Rozsah investic ale údajně není tak velký, aby vyžadoval souhlas ministerstva financí, či dokonce vlády.

Martin Hromádka, Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme