Ekonomické informace 31. 1. 2006

Tovární haly v Hranicích znovu ožijí - závod LG.Philips Displays znovu obnoví výrobu televizních obrazovek. Ceny pohonných hmot od začátku roku neustále rostou, u nás ale jejich zdražování zatím tlumí příznivý vývoj kurzu koruny. Do dneška mohou zájemci předkládat žádosti o dotace ze všech programů ministerstva pro místní rozvoj. O kontroverzní spalovně v Opatovicích nad Labem stále není rozhodnuto.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

obrazovka

obrazovka | Foto: Miroslav Konvalina

Philips v Hranicích na Přerovsku dnes obnoví výrobu klasických televizních obrazovek. Podle mluvčí továrny Zuzany Fojtíkové se firmě podařilo zajistit chybějící komponenty. Do finančních problémů se podnik dostal kvůli rozhodnutí mateřské společnosti LG.Philips, která oznámila, že už nebude podporovat několik svých ztrátových dceřiných firem, a požádala o ochranu před věřiteli. Továrně chce pomoci ministerstvo průmyslu a obchodu. Jedním z řešení je podle ministra Milana Urbana exportní úvěr prostřednictvím České exportní banky, který by umožnil provozní financování.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Urban: Pomoc Philipsu

Obě varianty jsou podmíněny důsledným oddělením závodu v Hranicích od nizozemské centrály.

Pohonné hmoty od začátku roku neustále zdražují. Za poslední týden vzrostly ceny nafty i benzínu o více než 20 haléřů a od začátku roku už benzín podražil o čtyřicetník. Podle analytika společnosti Colosseum Štěpána Pírka stojí za současným růstem cen pohonných hmot jejich zdražování na světových trzích, které souvisí s napětím v Íránu a Venezuele a s chladným počasím na severní polokouli. V Česku ale zatím zdražování pohonných hmot tlumí příznivý vývoj kurzu naší měny, která posiluje k euru i k dolaru. Právě díky posilující koruně se podle Pírka dalšího prudkého nárůstu cen pohonných hmot nemusíme obávat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Š. Pírko: Ceny benzinu

Všichni členové ropného kartelu OPEC se již shodli, že na dnešní ministerské schůzce nechají těžbu a její limity beze změny. Řekl to večer ministr ropného průmyslu Saúdské Arábie Alí Nuajmí.

Do dneška mohou zájemci předkládat žádosti o dotace ze všech programů ministerstva pro místní rozvoj. Ministerstvo na letošní rok vyhlásilo dotační programy v celkové výši 1 miliardy a 900 miliónů korun, zaměřené na podporu cestovního ruchu, regionálního rozvoje a rozvoje bydlení. Kdo se o dotace v těchto oblastech může ucházet, upřesňuje mluvčí ministerstva Radka Burketová.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Burketová: Dotační programy

O kontroverzní spalovně v Opatovicích nad Labem stále není rozhodnuto. Likvidovat by měla zhruba 100 tisíc tun komunálního odpadu ročně. Zatímco Pardubický kraj je pro výstavbu, královéhradecký magistrát spolu s krajem ji odmítají. Pokud se její využitelnost nepotvrdí, ministerstvo životního prostředí podle náměstka Tomáše Novotného stavbu nepodpoří.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Novotný: Spalovna Opatovice

Italská průmyslová skupina Fiat hospodařila ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku s obchodním ziskem 360 milionů eur. Do černých čísel se poprvé za více než čtyři roky dostala také problémová automobilová divize Fiat Auto, která vykázala obchodní zisk 21 milionů eur.

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme