Ekonomické informace 31. 10. 2003

Naposledy dnes můžeme platit desetníky a dvacetníky. Česká národní banka rozhodla o zrušení těchto mincí kvůli jejich nepraktičnosti a vysokým výrobním nákladům. Zbylé desetihaléře a dvacetihaléře ale bude možné i nadále vyměnit v bance.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

desetihaléř

desetihaléř | Foto: ČNB

Po dobu jednoho roku bude možné drobné mince vyměnit u kterékoliv komerční banky, u všech poboček České národní banky dokonce během příštích šesti let, jak vysvětluje mluvčí centrální banky Pavel Zúbek.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Zúbek: Konec drobných

Zrušení deseti- a dvacetihaléřů by se nemělo nijak projevit v obchodech. Šéf Sdružení na ochranu spotřebitele František Lobovský se ale obává, že konec drobných zneužijí někteří prodejci k zdražování. A to přesto, že novela zákona o ochraně spotřebitele umožňuje ponechat ceny u zboží v původní podobě a zaokrouhlit až výslednou cenu nákupu.

Přehrát

00:00 / 00:00

F. Lobovský: Bude v obchodech dráž?

ČEZ vypadl z výběrového řízení na prodej dolů. Informovala tak ČTK, když mluvčí Fondu národního majetku pouze uvedla počet zájemců, kteří postupují do dalšího kola. Podle ČTK zůstávají ve hře o Severočeské doly Appian Group a zřejmě i společnost Penta Finance prostřednictvím dceřiné firmy Oakfield a lichtenštejnská Impower Finance. Dvěma postupujícími zájemci o Sokolovskou uhelnou jsou management firmy a společnost OKD. Jméno nového většinového akcionáře dolů by mohlo být známo do konce roku,očekává se, že prodej by státu mohl vynést čtyři až šest miliard korun.

Investiční a podílové fondy budou platit nižší daně. Poslanci schválili snížení původní 15procentní sazby na 5 procent. V zahraničí fondy obvykle neplatí daň vůbec, a některé investiční společnosti proto hrozily odchodem z českého trhu. Podle Jana Pavlíka ze společnosti Wood and Company je teď riziko menší, ale k určitému odlivu fondů do zahraničí kvůli přetrvávajícímu rozdílnému zdanění dojít může.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Pavlík: Zdanění fondů

Česká republika se jeví pro korejskou automobilku Hyundai Motor jako nejsilnější kandidát z uvažovaných zemí pro výstavbu nového závodu. Řekl to představitel automobilky pro internetové vydání korejského deníku The Korea Herald. Hyundai si chce postavením továrny zajistit silnější základnu v Evropě, kde skupina nyní zaznamenává prudký růst prodeje.

Raketový nárůst americké ekonomiky -tak hodnotí ekonomové čerstvá čísla o hrubém domácím produktu Spojených států. Výkonnost amerického hospodářství se totiž ve třetím čtvrtletí zvýšila o 7,2 procenta. Jak dodává naše spolupracovnice Eva Lizcová, radost má především Bushova vláda.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Lizcová: Ekonomika USA

Jaroslav Skalický, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme