Ekonomické informace 31. 10. 2006

Pardubický kraj přišel o investici za 13 miliard korun. Finská společnost Myllykoski, která plánovala postavit v Opatovicích nad Labem velkou papírnu s 250 zaměstnanci, se rozhodla přesunout svůj investiční záměr do Německa. Česku nehrozí, že by bylo odkázáno na dodávky ropy pouze z ruských zdrojů. Českému rozhlasu to řekl ministr zahraničí Alexandr Vondra. Firma Kapsch poprvé připustila, že se stavba mýtných bran možná zdrží. Ceny benzinu a nafty oproti minulému týdnu znovu klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil na průměrnou cenu 28 korun 51 haléřů za litr. Nafta se prodává za 28 korun 37 haléřů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

provoz na dálnici D1

provoz na dálnici D1 | Foto: Marián Vojtek

Pardubický kraj přišel o investici za 13 miliard korun. Finská společnost Myllykoski, která plánovala postavit v Opatovicích nad Labem velkou papírnu s 250 zaměstnanci, se rozhodla přesunout svůj investiční záměr do Německa. Důvodem přesunu je zpoždění a nejistota při schvalování výstavby v Opatovicích. Úřední proces se podle investora neúměrně vlekl. Jak říká prezident společnosti pro střední a východní Evropu Tomáš Šabatka, v Česku trvá získání všech povolení asi sedmkrát déle než v Německu.

Přehrát

00:00 / 00:00

T. Šabatka: Důvody zrušení investice společnosti Myllykoski v Opatovicích

Vedení pardubického magistrátu ale odmítá, že by schvalovací proces výstavby papírny zdržovalo. Podle náměstka primátora Pardubic Michala Koláčka je náš stavební zákon velmi komplikovaný. U takto velkých projektů vstupují do hry ekologické a další nevládní organizace. Celý proces se tak protahuje o několik měsíců.

Česku nehrozí, že by bylo odkázáno na dodávky ropy pouze z ruských zdrojů. Českému rozhlasu to řekl ministr zahraničí Alexandr Vondra. Reagoval tak na slova premiéra Mirka Topolánka, že je znepokojující, že například polský stát neví, kdo ovládá společnost PKN Orlen a Slovensko netuší, komu vlastně patří Slovnaft. Podle Vondry má Česko podepsány smlouvy, které mu bez problémů zajišťují dostatek ropy z různých zdrojů.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Vondra: Česku nehrozí, že bude odkázáno pouze na dodávky ropy z ruských zdrojů

Firma Kapsch poprvé připustila, že se stavba mýtných bran možná zdrží. Společnost, která je dodavatelem systému elektronického mýtného, by tak nemusela stihnout vybudování bran na českých dálnicích tak, aby systém mohl být spuštěn od 1. ledna 2007.

Podle České televize to firma sdělila ministerstvu dopravy s tím, že případné zdržení přičítá přerušení prací po říjnovém rozhodnutí soudu. Ve smlouvě o výstavbě mýtného systému je ale zakotvena sankce pět milionů korun za každý den zdržení. Kapsch naopak chce požadovat úhradu ztrát, které jí soudním rozhodnutím vznikly. Považuje totiž přerušení prací za zásah vyšší moci. To ale ministerstvo odmítá.

Ceny benzinu a nafty oproti minulému týdnu znovu klesly. Nejprodávanější benzin Natural 95 zlevnil na průměrnou cenu 28 korun 51 haléřů za litr. Nafta se prodává za 28 korun 37 haléřů. Důvodem poklesu je hlavně vývoj cen ropy. Podle analytika společnosti Colosseum Stanislava Šuby se pokles cen pohonných hmot ale zpomalil.

Přehrát

00:00 / 00:00

S. Šuba: Pokles cen pohonných hmot se zpomaluje

Automobilka Škoda Auto vytvořila za tři čtvrtletí zisk 8,3 miliardy korun. Je to o 60 procent více než ve stejném období loni. Podle analytiků se firmě daří bodovat s novými modely na tradičních trzích v západní Evropě. Rychle rozvíjí i prodeje v Rusku, Rumunsku a Asii, kde celkově automobilový průmysl profituje z rostoucí ekonomiky.

Tomáš Medek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme