Ekonomické informace 31. 12. 2002

Řidiči, kteří mají smlouvu na povinné ručení uzavřenou k 1. lednu, by měli do zítřka zaplatit pojistku na příští rok. Ceny benzínu v posledních dnech stoupají ve všech regionech České republiky. Hlavním úkolem vlády v novém roce bude podle ekonomů zahájení rozpočtové reformy. Železniční odboráři se stále marně snaží vymoci radikální růst mezd. Proto se po včerejším neúspěšném jednání sejdou ještě dnes s vedením podniku.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny

Koruny | Foto: Jan Rosenauer

Řidiči, kteří mají smlouvu na povinné ručení uzavřenou k 1. lednu - a to je naprostá většina majitelů vozidel - by měli do zítřka zaplatit pojistku na příští rok. Pojišťovny ale vesměs tolerují, když řidiči zaplatí až do konce ledna. Jestliže klient nezaplatí ani do 30 dnů od doručení upomínky, smlouva zanikne.

Ceny benzínu v posledních dnech stoupají ve všech regionech České republiky. Průměrná cena litru Naturalu 95 vzrostla na více než měsíční maximum a překonala 24 koruny 70 haléřů. Nejstrmější posun průměrné ceny - a to o 50 haléřů - zaznamenalo hlavní město. Zajímavé je, že světové ceny ropy během včerejška a noci poněkud klesly. V Londýně pod 30 dolarů a v New Yorku pod 33 dolary za barel. Optimismus obchodníků ale dlouho nevydrží - pokud neskončí krize ve Venezuele a na Blízkém Východě.

Rada bezpečnosti OSN zpřísnila obchodní embargo proti Iráku. Rozšířila seznam zboží, které se do této země nesmí dovážet. Jde hlavně o produkty ze sektorů dopravy, chemie, lékařství a elektroniky, které by mohly být použity k vojenským účelům.

Hlavním úkolem vlády bude v novém roce podle ekonomů zahájení rozpočtové reformy. A to nejen kvůli zbrždění rekordního zadlužování země. Ohrožena je také stabilita kapitálového a finančního trhu. Už proto, že exportní výkonnost naší ekonomiky neustále znatelně slábne. Jak bude důležité stanovisko ministrů k navrhované reformě, popisuje analytik Raiffeisen bank Miroslav Brabec.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Brabec: Rozpočtová reforma

Včera česká měna oslabila o 20 haléřů a dostala se tak na nejslabší hodnoty od srpnových povodní. Euro stálo 31 korunu 55 haléřů.

Ostraha Dukovanské jaderné elektrárny se zatím nedohodla se svým zaměstnavatelem na zvýšení mzdy. Vyjednávání o kolektivní smlouvě bude pokračovat 20. ledna. Do té doby odboráři přerušili stávkovou pohotovost. Současná kolektivní smlouva bude platit do konce ledna.

Také železniční odboráři se stále marně snaží vymoci radikální růst mezd. Proto se po včerejším neúspěšném jednání sejdou ještě dnes s vedením podniku. Požadavky odborů naráží na možnosti Českých drah. Jedna desetina procenta mzdového nárůstu, kterou si prosadí odboráři, znamená podle vedení podniku, že musí být propuštěno 300 lidí. Dosavadní průměrná mzda železničářů přesahuje 16 a čtvrt tisíce korun. Pokud se ani dnes obě strany nedohodnou, soustředí se odboráři na prosazení mzdového dodatku ke kolektivní smlouvě s akciovou společností České dráhy, která vznikne k 1. lednu.

Jak budou vypadat cenové vztahy mezi ní a další společností, která vznikne rozdělením Českých drah, ví Eva Nováková z tiskového odboru ministerstva financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

E. Nováková: Cenový výměr ČD

Jitka Hanžlová, Marika Táborská Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme