Ekonomické informace 31. 12. 2004

S blížícím se koncem roku čeká většinu řidičů nákup nové dálniční známky. Koruna letošní rok končí bez velkých turbulencí; během uplynulých 12 měsíců mírně posilovala. Pro pražskou burzu znamenal rok 2004 jednoznačný růst ceny akcií a zároveň nejlepší rok v historii. Na českých silnicích nyní jezdí asi o polovinu více kamionů než před vstupem země do EU.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Koruny, česká měna

Koruny, česká měna | Foto: Jan Rosenauer

S blížícím se koncem roku čeká většinu řidičů nákup nové dálniční známky. Platnost i cena ročního kupónu zůstane v příštím roce stejná jako letos a osobní auta tak budou moci od 1. prosince 2004 do 31. ledna 2006 využívat tuzemské dálnice za poplatek 900 korun. U kupónů, které platí jen po omezené období v roce, se ale mění cena i délka platnosti, upozorňuje Radek Němeček z tiskového oddělení ministerstva financí.

Přehrát

00:00 / 00:00

R. Němeček: Dálniční známky

Na konci roku není od věci podívat se na to, jaký byl v ekonomice. Nejdříve se podíváme na českou korunu. Ta letošní rok končí bez velkých turbulencí. Naše měna během uplynulých 12 měsíců mírně posilovala. Vůči dolaru si polepšila o 13 procent - což je samozřejmě dáno hlavně oslabováním americké měny na světových trzích. Koruna ale posílila i vůči euru. A to o 6 procent. Když se ohlédneme na předcházející roky, letos můžeme mluvit o příznivém vývoji. Myslí si Patrik Rožumberský, analytik Živnobanky.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Rožumberský: Jak si vedla koruna

Výrazně silnější vývoj byl však na pražské burze. Pro tu znamenal rok 2004 jednoznačný růst ceny akcií a zároveň nejlepší rok v historii. Jenom ve SPADu - tedy v tom systému, kde se obchoduje s těmi nejlepšími akciemi trhu, za celý rok zaznamenaly cenné papíry nárůst o neuvěřitelných 56 procent. Burza se tak ke konci roku dokonce dostala na svá historická maxima. Podle Bohumila Pavlici, makléře společnosti BH Securities, se tak optimismus investorů, kteří vsadili na růst českých akcií, rozhodně vyplatil.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Pavlica: Vývoj na burze

O tom, jak se vyvíjela koruna a akciový trh si, můžete poslechnout v posledním letošním Ekonomickém magazínu Radiožurnálu ve čtvrt na deset.

O zvýhodněnou půjčku až 300.000 korun na pořízení vlastního bydlení dosud požádalo přes 6500 lidí. První smlouvy uzavřel Státní fond rozvoje bydlení ještě před Vánoci. Počet přijímaných žádostí se postupně snižuje.

Na českých silnicích nyní jezdí asi o polovinu více kamionů než před vstupem země do Evropské unie. O dalších až 20 procent se provoz patrně zvýší od ledna, kdy se v Německu začne vybírat elektronické mýtné. Vyplývá to ze statistik ministerstva dopravy. Řešením je podle ministerstva zavedení mýtného i na českých silnicích.

Evropská komise v těchto dnech schválila, že bude spolufinancovat čtyři dopravní projekty v České republice celkovou částkou 280 milionů eur (přibližně 8,5 miliardy korun). Peníze z Fondu soudržnosti stát použije například na stavbu silničního obchvatu Prahy či modernizaci železničního úseku Červenka - Zábřeh na Moravě.

Světová banka uvolní pro asijské země, které postihlo zemětřesení a následné ničivé vlny, 250 milionů dolarů. Oznámil to prezident banky James Wolfensohn během rozhovoru s generálním tajemníkem OSN Kofi Annanem.

Marika Táborská, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme