Ekonomické informace 31. 3. 2005

Španělská firma Telefónica je ochotna zaplatit nejvíce peněz za státní podíl v Českém Telecomu. Obchodní řetězce budou mít v budoucnu zřejmě přísnější podmínky při pořádání výprodejů. České podniky budou moci v příštích třech letech žádat ministerstvo průmyslu a obchodu o dlouhodobé vývozní úvěry.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Španělská firma Telefónica je ochotna zaplatit nejvíce peněz za státní podíl v Českém Telecomu. Nabízí 82 a půl miliardy korun. Analytici přitom předpokládali, že se za 51 procent v Telecomu podaří získat zhruba 70 miliard. Vláda by měla podle ministra financí Bohuslava Sobotky rozhodnout příští týden.

Přehrát

00:00 / 00:00

B. Sobotka: Privatizace Telecomu

Pokud v pátek vysloví sněmovna vládě nedůvěru, bude o privatizaci Českého Telecomu jednat premiér Stanislav Gross také s opozičními stranami.

Obchodní řetězce budou mít v budoucnu zřejmě přísnější podmínky při pořádání výprodejů. Vláda totiž schválila návrh novely zákona o regulaci reklamy. Ministerstvo průmyslu a obchodu změny navrhuje kvůli problémům s novoročními výprodeji v obchodních řetězcích. Ty inzerovali zlevněné výrobky, ale některé z nich neměly na skladě. Ministerstvo chce, aby obchody stanovily začátek a konec výprodejů. Při plošné reklamě jim norma ukládá povinnost mít dostatek zboží na skladě, případně musí uvést množství zlevněného zboží v jednotlivých prodejnách.

České podniky budou moci v příštích třech letech žádat ministerstvo průmyslu a obchodu o dlouhodobé vývozní úvěry. Ministerstvo na ně vyčlenilo miliardu korun. Na letošní rok je připraveno 200 milionů korun, a na příští 300 milionů. Půl miliardy si mezi sebou české podniky rozdělí v roce 2007. Hlavní výhodou pro české podniky je to, že mohou získat zvýhodněné financování s odkladem až 30 let a úrokovou sazbou, která se může pohybovat kolem 2,5 procenta ročně. Radiožurnálu to řekl náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Tlapa: Zvýhodněné vývozní úvěry

O zvýhodněné úvěry mohou podnikatelé žádat do 17. května.

Senátoři možná omezí dotace na výrobu energie jen pro menší větrné elektrárny, jejichž výkon nepřesahuje půl megawattu. Horní komoře to doporučil její hospodářský výbor. Rozhodnutí souvisí se snahou zabránit stavbám nadměrně vysokých větrných elektráren.

V privatizaci hutní společnosti Vítkovice Steel bude pokračovat osm společností, které před téměř dvěma týdny podaly první nabídky. Stát původně obdržel devět nabídek, jednu společnost ale komisaři vyloučili, protože neměla dobrý podnikatelský záměr. Rozhodnutí meziresortní privatizační komise potvrdil její šéf a zároveň náměstek ministra průmyslu a obchodu Martin Pecina.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Pecina: Privatizace Vítkovice Steel

Martin Hromádka, David Vandrovec Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme