Ekonomické informace 31. 5. 2001

Vláda počítá v příštím rozpočtu s desetimiliardovým schodkem. Prezident Václav Havel jmenoval po dlouhém váhání Miroslava Grégra místopředsedou vlády. Odpoledne se v menze Vysoké školy ekonomické v Praze sejdou věřitelé zkrachovalých Private Investors.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Státní rozpočet v příštím roce skončí desetimiliardovým schodkem. Takové je rozhodnutí vlády, která projednala základní parametry hospodaření státu na rok 2002. Na celkové výši příjmů a výdajů se ministři zatím neshodli. Podle premiéra Miloše Zemana je desetimiliardový deficit reálný, především vzhledem k vývoji hospodářství.

Prezident Václav Havel jmenoval ministra průmyslu Miroslava Grégra místopředsedou vlády pro ekonomiku. S jmenováním otálel několik týdnů, protože si - jak dříve řekl - musel delší čas tento návrh osvojovat. Premiér Zeman ocenil, že resort pod Grégrovým vedením prosperuje.

Dnes odpoledne se sejdou poškození věřitelé Private investors. Zakládající schůzka Asociace poškozených věřitelů začne v 16 hodin v menze Vysoké školy ekonomické v Praze. Vpuštěni budou klienti Private investors, kteří se prokáží platnou smlouvou či posledním obchodním výpisem spolu s průkazem totožnosti, případně plnou mocí. Podle mluvčího Asociace Filipa Bernarda bude mít schůzka pracovní charakter.

Většina prodejců v posledních dnech zdražila benzín zhruba o korunu. Vyplývá to z informací čtk. Odborníci očekávají, že v létě budou zřejmě motoristé platit u čerpadel za litr Naturalu až 31 korun, za naftu až 26,50 Kč. Důvodem uvažovaného zdražování je růstu cen ropy a silný kurs dolaru. Nicméně můžeto být i jinak, záleží na tom, jaké rozhodnutí přijme nadcházející schůzka OPECu a na tom, zda se potvrdí oživení ekonomiky Spojených států.

Před létem je dobré vědět, že sílící kurs dolaru a rostoucí ceny pohonných hmot neovlivní u většiny cestovních kanceláří ceny zájezdů do zahraničí. Ve středozemní oblasti, kam míří většina českých turistů, totiž ubytovací kapacity prodávají za eura nebo marky, jen někteří hoteliéři - a to především v Tunisku účtují v dolarech. Ceny pohonných hmot i kurs dolaru se navíc pohybují v úrovni, se kterou CK počítaly při sestavování katalogů.

Železárny Hrádek jsou v poslední době známy především jako podnik, který má problémy s výplatou mezd v termínu. Jak ale říká tiskový mluvčí železáren Tomáš Šmucr, podniku se v posledním období daří snižovat ztrátu.

Ze všech 10 zemí střední a východní Evropy, které se chystají na vstup do Evropské unie, se podnikatelé v České republice cítí nejlépe informováni o tom, co je čeká. Také vysoko hodnotí svoji konkurenceschopnost. Vyplývá to rozsáhlého mezinárodního průzkumu CAPE. Čeští podnikatelé jsou naopak nejvíce skeptičtí, pokud jde o účinnost lobingu o možnosti ovlivňovat vládu doma nebo instituce Unie v Bruselu. Na základě výzkumu se Hospodářská komora České republiky zaměří na skupinu středních a menších firem, které jsou v rukou českých vlastníků a které si vzhledem k tomu, že nevyvážejí, myslí, že EU se jich netýká. Co bude těmto podnikům komora radit, o tom už její hlavní analytik Václav Šmejkal.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme