Ekonomické informace 31. 5. 2004

Mezinárodní měnový fond vydal zprávu o ekonomice České republiky. V letošním roce by měla vzrůst o 3,5 procenta. ODS navrhuje, aby všechny prostředky z Fondu národního majetku šly na změnu důchodové reformy. Německo obchází temný přízrak ropné krize.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer | Zdroj: AFP

Do dnešního dne musí zaplatit celou daň z nemovitosti ti poplatníci, kteří mají daňovou povinnost do jednoho tisíce korun. Ti s vyšší povinností musí zaplatit první splátku daně z nemovitosti. Výjimkou jsou samostatně hospodařící rolníci.

Dnes mají také poslední možnost zastupitelstva obcí a měst, která se chtějí přihlásit do soutěže o nejlepší stavby, jež přispěly ke zklidnění dopravy. Soutěž vyhlásila Nadace Partnerství ve spolupráci s ministerstvem dopravy.

Mezinárodní měnový fond vydal zprávu o ekonomice České republiky. V letošním roce by měla vzrůst o 3,5 procenta. To je o něco optimističtější vývoj než jaký čekají naši ekonomové. Zpráva ale také kritizuje. Mezinárodní měnový fond má výhrady k pomalé reformě penzijního systému a také ke stavu veřejných financí. Kritika přitom nemíří přímo proti výši deficitu, ale hlavně proti tempu jeho růstu.

Jak dodává Markéta Šichtařová z Volksbank CZ, státní dluh se bude zvyšovat dál, a to i v případě, že se podaří vládní reformu veřejných financí plnit.

Přehrát

00:00 / 00:00

M. Šichtařová: Vývoj státního dluhu

ODS navrhuje, aby všechny prostředky z Fondu národního majetku šly na změnu důchodové reformy. Premiér Vladimír Špidla ale včera řekl, že tento návrh nepodpoří. Nebyly by tak peníze na splácení dluhů a na příspěvky do fondů dopravy a bydlení. Podle Špidly je podstatnější názorová shoda všech parlamentních stran na podobě penzijní reformy.

Saúdská Arábie je největším producentem ropy. Na těžbě a zpracování se tam podílí téměř šest milionů zahraničních dělníků. Proto by víkendový teroristický útok v Saúdsko arabském Chubáru mohl zase načas znejistit obchodníky s ropou na světových trzích. To by znamenalo minimálně další růst cen. Reakci určitě dnes uvidíme.

Nicméně například takové Německo už teď obchází temný přízrak ropné krize. Podle nedělníku Bild čeká němce před letními prázdninami skok cen pohonných hmot přes magickou laťku jednoho eura a 30ti centů. Jak si všiml náš Berlínský zpravodaj David Šťáhlavský, ještě před dvěma lety stál touto dobou litr vysokooktanového benzínu přesně jedno euro. Před rokem zdražil asi o pět centů, ovšem letos už o 20 centů.

Podle ekonoma HypoVereinsbank Martina Hüfnera bude v následujících týdnech ještě hůře. Za cenu 98oktanového benzínu se ještě do prázdnin bude prodávat pouze benzin normal, varuje v nedělníku Bild. Také prognózy dalších odborníků jsou víceméně pesimistické a očekávají růst ceny barelu ropy až na 50 dolarů. Pro Německo nastává doba temna, protože 90 procent veškerého dopravního provozu a otopu je závislých na ropě. Nemluvě například o farmaceutickém a průmyslu.

Do prohlášení, která by měla ovlivnit ceny ropy se včera zapojil i ruský ministr financí Alexej Kudrin. Ten řekl, že pokud ceny zůstanou vysoké, Rusko zvýší těžbu i vývoz ropy. Pokud ceny klesnou, nechá svoji produkci na současné úrovni.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme