Ekonomické informace 31. 5. 2006

Čistý zisk všech tuzemských bank za první čtvrtletí letošního roku klesl na 10 miliard a 700 milionů korun. Finanční vzdělanost lidí v České republice není na vysoké úrovni. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat Česká bankovní asociace. Investorům na kapitálových trzích se otevřela nová možnost. Nově si mohou zakoupit investiční certifikát na pražský index PX. Od 1. července vzroste minimální mzda o 5,1 procenta. Ceny bytů se za poslední rok zvedly nejvíce v Ostravě.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Česká národní banka

Česká národní banka | Foto: Václav Šedý

Čistý zisk všech tuzemských bank za první čtvrtletí letošního roku klesl na 10 miliard a 700 milionů korun. Za stejné loňské období banky vydělaly o miliardu více. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila Česká národní banka.

Ke konci března u nás operovalo 37 bank. Svým klientům půjčily 1 bilion a 223 miliard korun, tedy o 17 procent více než před rokem. Celková výše klientských vkladů v bankách stoupla meziročně ke konci března o 16,5 procenta na necelé 3 miliardy korun.

Finanční vzdělanost lidí v České republice není na vysoké úrovni. Vyplývá to z průzkumu, který si nechala zpracovat Česká bankovní asociace. Většina lidí si zároveň o svých finančních znalostech myslí, že jsou průměrné či dokonce podprůměrné. Pavel Štěpánek z bankovní asociace se domnívá, že existuje několik hypotéz, proč lidé nemají příliš rozsáhlé finanční znalosti.

Přehrát

00:00 / 00:00

P. Štěpánek: Proč lidé nemají rozsáhlé finanční znalosti

Investorům na kapitálových trzích se otevřela nová možnost. Nově si mohou zakoupit investiční certifikát na pražský index PX. Certifikát je vhodný především pro drobné investory, protože hodnota jednoho kusu se pohybuje kolem pěti eur, tedy necelých 150 korun.

Cena certifikátu kopíruje oficiální index burzy v poměru 1:1. Zatím se obchoduje na německé burze ve Stuttgartu. Na pražské burze zatím obchody s tímto typem finančních instrumentů neprobíhají, ale podle mluvčího burzy Jiřího Kovaříka tomu nic nebrání.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Kovařík: Obchod s certifikátem na pražský index PX

Od 1. července vzroste minimální mzda o 5,1 procenta. Měsíčně tak budou lidé, kteří minimální mzdu pobírají, dostávat místo současných 7 570 Kč 7 955 Kč. Minimální hodinová mzda vzroste na 48 korun a 10 haléřů. Tento krok společně s dalšími opatřeními v oblasti zaměstnanosti, daní a sociální politiky směřuje podle ministerstva práce a sociálních věcí k zatraktivnění pracovních příjmů před příjmy ze sociálních dávek.

Ceny bytů se za poslední rok zvedly nejvíce v Ostravě. Podle místních realitních kanceláří to bylo za posledních dvanáct měsíců až o patnáct procent. Byty se v Ostravě prodávají i za cenu 38 tisíc korun za čtvereční metr. Podle Leony Drozdové z realitní kanceláře Neoreality má vliv na ceny bytu také rozvoj celého regionu, se kterým souvisí i vstup nových investorů, jako je třeba předpokládaný příchod automobilky Hyundai.

Přehrát

00:00 / 00:00

L. Drozdová: Ceny bytů v Ostravě

Jitka Hanžlová, Marie Matúšů Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme