Ekonomické informace 31. 7. 2001

Schodek agroobchodu vzrostl v pololetí o třetinu a přesáhl 11 a půl miliardy korun. Nejvíce jsme vyváželi mléko, vejce a med, nápoje, lihoviny a tabákové výrobky. Odborníci letos očekávali, že bude dobrá sklizeň obilovin. Nicméně průměrné výnosy z hektarů se budou v různých oblastech silně lišit. Nejen zemědělcům by měla zlepšit rozhodování o náplni dalších dnů nová smlouva, kterou uzavřel ministr životního prostředí Miloš Kužvart s Evropským centrem pro střednědobou předpověď počasí v britském Rídingu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Začneme zemědělstvím. Než se podíváme na výsledky probíhající sklizně, bude možná zajímavé, když si řekneme, jak vypadá náš zahraniční obchod v této oblasti. Více dovážíme než vyvážíme. Takže schodek agroobchodu vzrostl v pololetí o třetinu a přesáhl 11 a půl miliardy korun. Nejvíce jsme vyváželi mléko, vejce a med, nápoje, lihoviny a tabákové výrobky. Dováželi jsme hlavně potravinářské přípravky, zbytky a potravinářské odpady, ovoce, ořechy a přípravky z obilí.

Odborníci letos očekávali, že bude dobrá sklizeň obilovin. Nicméně průměrné výnosy z hektarů se budou v různých oblastech silně lišit. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Pavla Kováře počasí značně ovlivnilo kvalitu obilí. Kvůli dlouho trvajícím dešťům totiž klesá v zrnech obsah lepku.

Například na Zlínsku mají problémy s tím, že deště vymývaly obilky a proto klesl podíl lepku v pšenici, takže hrozí, že nebude zařazena do potravinářské kategorie. Kromě toho se na ozimé pšenici objevují černě a plísně. V Novém Berštějně na Českolipsku zase třicetiminutová bouřka s krupobitím způsobila zemědělcům škodu za 5 miliard korun.

Nejen zemědělcům by měla zlepšit rozhodování o náplni dalších dnů nová smlouva, kterou uzavřel ministr životního prostředí Miloš Kužvart s Evropským centrem pro střednědobou předpověď počasí v britském Rídingu. Ta umožní českým meteorologům předpovídat počasí až na deset dní dopředu. Zatím to objektivně uměli na dva až tři dny. Smlouva vstoupí v platnost 1. srpna.

Český telecom se zřejmě stane jediným velkým majitelem Eurotelu. Zatím drží nadpoloviční podíl, včera ale konečně podepsal s dalšími akcionáři předběžnou smlouvu o odkoupení i zbývajících 49 procent akcií. To by mělo zvednout cenu Českého Telecomu při chystané privatizaci. Stát, který vlastní 51 procent Telecomu, by pak mohl vydělat více, než kolik mu možní současná špatná situace na světových telekomunikačních trzích. Uzavření smlouvy o převzetí plné kontroly nad Eurotelem potvrdil mluvčí Českého Telecomu Vladan Crha.

Nabídnutá cena se odborníkům zdá vysoká, přesto ale včera kurs Telekomu na akciovém trhu posílil.

Soud zablokoval firmě, která z 99 procent patří Vladimíru Železnému, nakládání s majetkem. Krajský soud v Brně uložil akciové společnosti Tanzberg povinnost zdržet se zcizení nebo zatížení akcií dalších společností, na které přenesla majetek. Celková jmenovitá hodnota těchto akcií přesahuje 107 milionů korun. Soud tak vyhověl žádosti společnosti CME. Její mediální zástupce Michal Donath vysvětluje, že se tak snaží zabezpečit peníze, které má Vladimír Železný zaplatit podle únorového rozhodnutí arbitrážního soudu v Amsterodamu.

Jitka Hanžlová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme