Ekonomické informace 31. 7. 2006

Do dnešního dne mohou předkladatelé zasílat podněty a připomínky ministerstvu financí k výhodám a nevýhodám tzv. daňových asignací. Mimořádný výpadek elektřiny z minulého týdne bude pro společnost ČEPS, která je správcem sítí vysokého napětí, znamenat ztrátu několik desítek milionů korun. Textilní společnost Rotextile z Rokytnice nad Jizerou ukončila výrobu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

koruny a eura

koruny a eura | Foto: Jan Rosenauer

Dnes je poslední termín, ve kterém musí podnikatelé, jejichž daňové přiznání zpracovává daňový poradce, podat na správu sociálního zabezpečení přehled o příjmech a výdajích za loňský rok.

Ještě do dnešního dne mohou předkladatelé zasílat podněty a připomínky ministerstvu financí, které vyzvalo odbornou veřejnost k diskusi o výhodách a nevýhodách zavedení tzv. daňových asignací. Ty by umožnily především fyzickým osobám převést část jimi odvedené daně z příjmu například neziskovým organizacím nebo církvím. Jednalo by se zřejmě o jedno či dvě procenta placené daně.

Podle analytika Davida Navrátila z České spořitelny jsou daňové asignace okrajovým tématem vzhledem k ostatním problémům daňového systému. Mohou ale mírně zvýšit motivaci daňových poplatníků platit daně.

Přehrát

00:00 / 00:00

D. Navrátil: Daňové asignace

Novela zákona o některých službách v cestovním ruchu omezí od 1. srpna prodej služeb v cestovních agenturách. Dosud mohly prodávat kombinaci služeb, jako jsou stravování, ubytování nebo doprava, sestavených na základě individuální objednávky klienta. Od srpna to budou moci dělat jen pojištěné cestovní kanceláře.

Mimořádný výpadek elektřiny z minulého týdne bude pro společnost ČEPS, která je správcem sítí vysokého napětí, znamenat ztrátu několik desítek milionů korun. Společnost totiž musela nakupovat elektřinu z Polska, Slovenska a Německa.

Ztráty zaznamenaly i další firmy. Například Automobilka Škoda Auto kvůli výpadku elektřiny nevyrobila celkem 170 aut. Musela uplatnit přísná opatření vzhledem k podmínkám pátého regulačního stupně, přestože asi 70 procent spotřeby energie je schopna zajistit ze svých zdrojů.Výši škod či další podrobnosti ale automobilka odmítla upřesnit. Pokračuje mluvčí firmy Jaroslav Černý.

Přehrát

00:00 / 00:00

J. Černý: Ztráty Škody Auto

Textilní společnost Rotextile z Rokytnice nad Jizerou ukončila výrobu. Končí tak i poslední tradiční textilní továrna ve městě, kde ještě před několika lety textilní průmysl zaměstnával stovky lidí. Podle zaměstnanců stěhuje německý vlastník výrobu za levnější pracovní silou do Rumunska. O práci přijde k dnešnímu dni zbývajících 59 lidí. Potvrdila to analytička Úřadu práce v Semilech Andrea Kloboučková.

Přehrát

00:00 / 00:00

A. Kloboučková: Propouštění v Rotextile

Úřad práce domluvil s firmami v okolí místo pro deset propouštěných zaměstnanců Rotextilu. Většina z nich spoléhá na nové uplatnění v oblasti služeb v cestovním ruchu.

I když jsou ve Spojených státech prázdniny stále v plném proudu, američtí rodiče se už připravují na nový školní rok. Podle průzkumu Federace národního maloobchodu rodina s dětmi ve školním věku utratí letos za předškolní nákupy v průměru 527 dolarů, v přepočtu 11.800 korun.

Jitka Hanžlová, Martin Hromádka Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme