Ekonomické informace 31. 8. 2001

Hovoříme o odhadu inflace, který zvýšila Česká národní banka. S ohledem na neplošný způsob růstu cen ale nezměnila úrokové sazby. Fond národního majetku by mohl dostat peníze za prodej Komerční banky do konce roku. Stranou nezůstává zajímavý kontrakt ČKD Vagonky. Dalším naším tématem je další vyšetřování firmy Microsoft. Tentokrát ze strany Evropské unie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Centrální banka zvýšila odhad inflace. Čistá inflace, která nezahrnuje regulované ceny, se může na konci roku zvednout až na pět procent, když dosud banka předpovídala nanejvýš 4,4 %.Podobným způsobem se také zvýší prognóza celkové inflace pro letošní i příští rok, i když přesná čísla viceguvernér české národní banky Petr Dědek neuvedl. Dosud banka počítala s čísly 5,1 až 5,8 procenta. Protože ale růst cen není plošný, banka úrokové sazby nezměnila.

Evropská centrální banka na zasedání bankovní rady rozhodla v souladu s očekáváním o snížení úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu. Jde už o druhý pokles sazeb v tomto roce. Evropská banka se rozhodla snížit sazby poté co z Německa začaly chodit zprávy o masivním zpomalení tempa růstu ekonomiky. Podle Pavla Mertlíka z Raiffeisen bank nebude mít toto opatření bezprostřední dopad na českou ekonomiku.

ČKD Dopravní systémy se snad konečně dočkají. Smlouva o koupi tohoto výrobce kolejových vozidel německým Siemensem bude podepsána 7. září v Praze. Přítomen bude pravděpodobně první muž Siemens Heinrich von Pierer. Cena za koupi zhruba 60 procent aktiv DS je 750 miliónů korun.

Fond národního majetku by mohl dostat peníze za prodej Komerční banky do konce roku. Setkání zástupců Fondu , ministerstva financí a francouzské Société Générale potvrdilo snahu obou stran k maximálnímu urychlení platby a převodu akcií Komerční banky.

Třinecké železárny nesouhlasí s programem restrukturalizace českého ocelářství, jak ho schválila vláda. Podle mluvčího Ivo Pulmana nepovede k zivotaschopnosti celého odvětví. ČKD Vagónka podepsala s Finskem významný kontrakt na dodávku 16-ti železničních vozů pro jejich státní zeleznici. Mluvčí ČKD Holdingu Richard Pažout současně připustil, že na základě smlouvy má český výrobce osobních vagónů šanci získat i další zakázku.

Společnost Microsoft čelí v Evropě dalšímu vyšetřování. EU se rozhodla prozkoumat, zda Microsoft neporušuje zásady hospodářské soutěže kolem programu úřenosu zvuku. Podrobnosti má náš bruselský zpravodaj Milan Fridrich.

Milan Kopp, Jaroslav Skalický Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme